Здраве и красота

Кога трябва да изхвърлите гъбата за фон дьо тен?

Признаци, че средството ви за нанасяне на фон дьо тена, вреди на кожата ви

20.12.2021г. / 05 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прилагането на фон дьо тен с пръсти не е равномерно и затова тази техника не се предпочита от гримьорите. По-скоро е подходяща в домашни условия, но ако искате да постигнете равномерно нанасяне, като от професионалист, по-добре е да използвате гъба за нанасяне на фон дьо тен или така наречения бютиблендер (beautyblender).

5 грешки в грима, които причиняват акне

Повечето гримове се поставят посредством пособие за прилагането им. Спиралата за мигли се поставя с четка, сенките за очи с апликатор, лакът за нокти с четка, червилото си има своя специфична опаковка, която позволява прецизното прилагане върху устните. Фон дьо тенът обаче може да се прилага както с пръсти, така и чрез апликатор или специална гъбичка за тази цел. Тези гъби са за многократна употреба, което създава условия за задържане на бактерии, остатъци от грим, кожни клетки, себум.

Кои са признаците, че е време да смените гъбата за фон дьо тен с нова?

Бютиблендерът ви има лоша миризма

Въпреки че редовно перете с топла вода и сапун вашата гъба за фон дьо тен, тя все пак е започнала да излъчва неприятен мирис. Това е сигурен сигнал, че трябва да я изхвърлите и да се снабдите с нова. В противен случай рискувате да инфектирате кожата си с бактерии.

Как да се гримирате, ако носите предпазна маска

Ползвали сте гъбата повече от три месеца

Дори да не използвате гъбата ежедневно, трябва да имате предвид, че те се напояват с фон дьо тен. Въпреки старателното им изпиране вероятността да останат следи от течен фон дьо тен по нея е голяма. Не се препоръчва използването на гъба за нанасяне на фон дьо тен повече от три месеца.

Внезапно ви се появяват пъпки

Ако не сте имали проблемна кожа досега, една от възможните причини за появата на пъпки е гъбата за фон дьо тен. В нея се задържат бактерии, мъртви кожни клетки, себум, мръсотия, които могат да инфектират кожата и да създадат условия за акне.

7 неща, които жените с перфектен грим правят винаги

Гъбата има петна, които не могат да се изперат

Ако гъбата ви не може да се изпере въпреки опитите ви, сменете я. Това означава, че по нея са останали дълбоки замърсявания, които не се поддават на изпиране.

Гъбата има видими наранявания

Ако гъбата е видимо наранена и има разрушена структура, значи е време да я замените. Това я прави не само вредна за кожата ви, но и няма да ви е оптимално полезна в нанасянето на грима. Може да остави следи по лицето от недобре разнесен фон дьо тен, а не бихте искали това.

Разликата между крем-пудра и фон дьо тен

Гъбата ви се е сплескала

Гъбите за нанасяне на фон дьо тен неслучайно имат тази своя характерна форма. Тя е създадена, за да може гримът да се нанася максимално добре. Ако гъбата е изгубила формата си е време да я замените.

Снимка: iStock

Коментирай