Зехтинът е известен като една от най-полезните течни мазнини. Той е неизменна част от средиземноморската кухня на народите от този регион. Приготвя се чрез студено пресоване на маслини, като по този начин се извличат всички ценни масла в тях. Богат е на здравословни мазнини, които са важни за функциите на сърдечносъдовата система.

Антиоксидантите в зехтина предпазват от развитие на ракови клетки и се борят със стареенето. Зехтинът играе съществена роля и за имунната функция. Съществуват различни клинични проучвания, публикувани в Lipids In Health and Disease и доказващи, че консумацията на зехтин може значително да понижи риска от рак на дебелото черво и стомаха.

Грешки, които правим със зехтина

Зехтинът би могъл да допринесе и в борбата с различни сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, висок холестерол.

Зехтинът е много богат на витамините Е и К, които са мастноразтворими и които са мощни антиоксиданти. Витамин Е участва активно в процесите на имунната система, като това подпомага производството на червени и бели кръвни клетки. Витамин Е е силен антиоксидант, който се бори със стреса, причинен от свободните радикали, според U.S. National Library of Medicine, цитирана от healthdigest.com. Според някои изследвания витамин Е може да допринесе и в превенцията на инсулт, инфаркт, някои сърдечносъдови заболявания, чернодробни заболявания.

Витамин К е друг много мощен антиоксидант, който играе съществена и незаменима роля в изграждането на костите и механизмите на съсирване на кръвта. Ако храненето е бедно на витамин К, това може да доведе до сериозни проблеми със съсирването и костите.

10 алтернативни употреби на зехтина

Всички тези ползи от зехтина са добре познати и дълго обсъждани. Но има още една потенциална полза за здравето от зехтина, която може да се окаже изненадваща за мнозина.

Зехтинът е една задължителна част от здравословната диета заради доказаните си позитивни ефекти върху организма най-вече заради свойството му да предпазва клетките и тъканите от оксидативния стрес. Здравни експерти от медицинския спа център Dr. Park Avenue обаче твърдят, че зехтинът може да помогне и за намаляване на изпотяването. За тези твърдения няма солидни научни доказателства, пише healthdigest.com, но все пак може да се смята, че зехтинът може да е полезен и с това свойство.

За какво е полезна комбинацията от зехтин и лимон

Още по темата

Според учените то се дължи на факта, че за разлика от всички останали хидрогенирани мазнини, зехтинът се разгражда много по-бързо и лесно. Антиоксидантите в него подпомагат храносмилателната функция и стимулират метаболитните процеси в организма. Това косвено намалява изпотяването. Когато се консумират тежки и трудни за храносмилане мазнини, тялото използва по-голям ресурс за тази цел, като крайният резултат е повишено изпотяване.

Как да ползваме зехтин за красива кожа

Според healthline.com, някои други храни също имат положителен принос в намаляването на изпотяването. Сред тях са листни зеленчуци, овес, бадеми, диня. Зеленият чай също е сред намаляващите изпотяването напитки, тъй като е изключително богат на антиоксиданти. Лесните за усвояване и храносмилане храни и напитки допринасят и за успокояване на нервната система.