Здраве и красота

Как кленовият сироп влияе на кръвната захар?

Консумация с повишено внимание

19.01.2022г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кленовият сироп е популярен заместител на захарта. Много хора го използват заради това, че е природен продукт с естествена сладост. Но наистина ли е по-здравословен от захарта? Това може да се определи спрямо ефекта, който кленовият сироп оказва върху нивата на кръвната захар.

Какво се случва с тялото, ако включите кленов сироп към закуската

Кленовият сироп е с относително висок гликемичен индекс – около 54-55, което е по-ниско в сравнение с този на трапезната захар. Тя е с гликемичен индекс около 65. Въпреки това, кленовият сироп оказва негативно влияние върху глюкозата в кръвта.

Високогликемичните храни предизвикват бърз, рязък и много висок скок в нивата на кръвната захар, което е опасно не само за диабетици, но и за страдащи от инсулинова резистентност, наднормено тегло и други метаболитни проблеми. Консумацията на твърде много храни с висок гликемичен индекс не е полезна и за напълно здравите хора, тъй като с течение на времето повишава риска от поява на здравословни проблеми. Ако високите нива на захари в кръвта останат неконтролирани задълго, това може да окаже негативен ефект върху сърцето, бъбреците, кръвоносните съдове, очите, особено при диабетици.

Мед или кленов сироп – кой здравословен подсладител да изберем?

Според Harvard T.H. Chan School of Public Health, различните видове въглехидрати повишават кръвната захар с различна скорост. Храните с нисък гликемичен индекс я повишават бавно, плавно и не до такива висоти, което ги прави по-здравословен избор. Гликемичният индекс зависи от много фактори, като наличие на фибри, мазнини, киселини в състава. Значение има и това дали консумирате храните цели и в компанията на други продукти или самостоятелно и в пасирана форма. Най-лошият избор са соковете, които съдържат предимно захари.

Какъв е ефектът на кленовия сироп върху кръвната захар?

Ако консумирате кленов сироп постоянно и без угризения, защото го смятате за здравословен заместител на захарта, трябва да помислите отново. Кленовият сироп има висок гликемичен индекс, което има негативен ефект върху кръвната захар. Той се абсорбира много бързо. Още по-лошият вариант е царевичният сироп, овкусен с кленови екстракти, за да наподобява натурален кленов сироп. Той е с още по-висок гликемичен индекс. По-евтин е и може да ви постави в заблуда.

Защо е полезно да консумираме кленов сироп?

Кленовият сироп е течен, което означава, че няма съдържание на фибри и мазнини. Скоковете на кръвната захар, които той предизвиква, могат да са особено драматични. Това оказва негативно влияние върху чувствителността на клетките към инсулина, както и секрецията му от панкреаса. Редовната консумация на кленов сироп и други храни с висок гликемичен индекс може да доведе до наднормено тегло, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, проблеми с черния дроб и бъбреците.

За да сте сигурни, че се храните здравословно, елиминирайте до максимум храните с висок гликемичен индекс. Нека те бъдат по-скоро изключение, отколкото редовна част от храненето. Наблягайте на храните с нисък гликемичен индекс. Придържайте се към диета, богата на зеленчуци и плодове, нетлъсто месо, яйца, млечни продукти, бобови, семена и ядки, пълнозърнести храни. Тези храни имат нисък гликемичен индекс.

По-здрави с кленов сироп

Коментирай