Здраве и красота

Витамини и минерали за жени над 50

За повече здраве

19.01.2022г. / 08 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Казват, че всяка възраст има своята красота. Остаряването е естествен процес на организма. Няма как да го спрем, но можем да се грижим добре за нашето тяло, обръщайки внимание на хранителните си навици, търсейки повече удоволствие от живота и спортувайки редовно. Настъпването на 50 е специален момент за всяка жена. Започва нов етап от живота, в който можем да бъдем още по-впечатляващи, отколкото когато бяхме на 30 или на 40.

Любимите 8: Най-важните витамини и минерали за женското здраве

За да бъдем все така мотивирани и жизнени, готови да постигнем нови върхове, ние се нуждаем от някои важни витамини и минерали. С тяхна помощ бихме могли да поддържаме добри енергийни нива, да не даваме свобода на депресивните настроения, да се радваме по-дълго на красива кожа, да намалим риска от мускулни болки и т. н.

Вижте някои от най-важните витамини и минерали за жени над 50.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар.

Магнезий

Жените в постменопауза може да се нуждаят от по-големи дози магнезий, за да намалят риска от загуба на костна тъкан и възпаление, смятат западни учени. Дефицитът на магнезий може да повлияе на здравето на костите и може да бъде свързан с появата на остеопороза, метаболитен синдром, рак на дебелото черво, диабет, сърдечни заболявания, според проучвания. Магнезият е минерал, който участва в над 200 ензимни реакции в организма. Кои храни са богати на него може да видите тук.

Витамин C

Мощен антиоксидант, витамин С е важен за женското здраве във всяка възраст. Според изследване от 2015 г., публикувано в Osteoporosis International, витаминът спомага за подобряване на костната плътност след 50-годишна възраст. Не бива да забравяме, че витамин С спомага за синтеза на колаген, който е важен не само за здравето на кожата, но и на ставите, зъбите, ноктите. Също така повишава защитните сили на организма, осигурява енергия, спомага за по-доброто усвояване на желязото.

4 витамина при торбички и тъмни кръгове под очите

Калций и витамин D

Ниските нива на минерала и витамина могат да влошат симптомите на остеопороза, смятат учени. Калцият е от съществено значение за дамите в менопауза. Според редица изследвания, неговото усвояване започва да намалява след менопаузата и тялото на жената се нуждае от малко по-високи дози, за да поддържа костите в добро здраве.

Свързани статии

Калцият спомага за подобряване на костната плътност, намалява костната загуба и се усвоява по-добре в комбинация с витамин D. Витамин D е важен не само за костите и зъбите, но и за добрия метаболизъм, силния имунитет и доброто настроение.

Витамин В12

Още един важен витамин за дамите над 50, който спомага за синтеза на червени кръвни клетки и поддържане на мозъчната функция. Важен е за нервната система, доброто настроение, благоприятства добрата памет. Рискът от дефицит на витамин В12 нараства с напредването на възрастта, тъй като телата ни не усвояват витамина толкова добре с течение на времето. Витамин B12 се съдържа в добри количества в храни като риба, месо, мляко, пиле и яйца.

Коментирай
Здраве и красота