Здраве и красота

5 храни, богати на ресвератрол – антиоксидантът за млада кожа

Полезен е и за здравето на сърцето

31.01.2022г. / 10 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем че има редица полезни храни, които са богати на важни антиоксиданти. Ресвератролът е един от тях. Той е естествено растително съединение, което принадлежи към клас антиоксиданти, наречени полифеноли. Ресвератролът има редица ползи за нашето здраве и красота. Спомага кожата да запази своя младежки вид за по-дълго време, намалява риска от сърдечни и ракови заболявания, намалява болките в ставите, намалява риска от диабет и други. Ресвератролът често влиза в състава на редица продукти в грижа за лицето и тялото.

Можем да си го набавим под формата на хранителна добавка или добавяйки към менюто си тези чудесни храни. Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар.

7 противовъзпалителни храни

Червено грозде

Заедно с други хранителни вещества като витамини К, В1, С и магнезий, калий, ресвератролът се съдържа главно в люспите на червеното грозде. Червеното вино и сокът от червено грозде имат най-високи нива на ресвератрол в сравнение с бялото вино и розето. Разбира се с консумацията на вино не бива да се прекалява, но грозде и пресен гроздов сок може да добавим към всекидневното си меню.

Фъстъци

Богати на растителни протеини, фибри, омега-3, витамини и други хранителни вещества, фъстъците ни осигуряват и антиоксиданта ресвератрол. Считани за едни от най-добрите източници на ресвератрол, фъстъците могат да се консумират под формата на фъстъчено масло, фъстъчен тахан, фъстъчено брашно или да си изпечем фъстъци и да ги хапваме така.

Може ли шоколадът да причини главоболие?

Черен шоколад и какао на прах

Продуктите, съдържащи натурално какао, имат високи нива на ресвератрол. Ресвератролът се комбинира добре с други хранителни вещества, които се съдържат в какаото като протеини, желязо, магнезий, въглехидрати и мазнини и може да се консумира в различни форми. Ако обичате тъмен шоколад, избирайте такъв, който има поне 70 процента съдържание на качествено какао.

Свързани статии

Горски плодове

Още едни вкусни и полезни плодове, които са богати на ценния ресвератрол са горските плодове. Сини и червени боровинки, ягоди, черници, малини, къпини, ни осигуряват и други важни антиоксиданти, витамини С, А, цинк, магнезий, фибри и други. Хубаво е когато можем да ги консумираме в свеж вид. Вкусните плодове имат малко захари и калории, което ги прави подходящи и за отслабване.

Шамфъстък

Подобно на фъстъците, шамфъстъците също съдържат значително количество ресвератрол. Това са едни от най-полезните ядки, за които се смята, че намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. Консумацията им ни осигурява и витамини A, B, E и K.

Коментирай