Здраве и красота

7 противовъзпалителни храни

Вкусни и полезни за тялото ни

09.01.2022г. / 05 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между семената от чиа, червеното зеле, куркумата? Това са едни от най-добрите храни, за които се счита, че помагат за намаляване на възпалението в тялото, които могат да доведат до редица заболявания, като рак, артрит, остеопороза, болест на Алцхаймер, диабет, сърдечни заболявания и други. Освен това, когато в организма ни се случват различни възпалителни процеси, това може да ускори и процеса на стареене на тялото ни.

Ето защо е важно как се храним и какви храни съставляват дневното ни меню. Вижте още няколко, които също действат противовъзпалително.

Папая

Екзотичният плод съдържа добри количества витамини С, Е и бета-каротин (провитамин А), които имат мощни антиоксидантни свойства. Консумацията на папая ни осигурява и ензими, които спомагат за подобряване на храносмилането и усвояването на протеини. Това са апаин и химопапаин, които помагат и за намаляване на възпалението.

Полезни храни за възстановяване на организма

Сини боровинки

Суперхрана за здраве и красота! Сините боровинки са богати на различни фитонутриенти, като флаваноли, антоцианини, хидроксиканелени киселини и други. Те функционират както като антиоксиданти, така и като противовъзпалителни съединения в организма.

Броколи

Вкусни и с малко калории, за броколите се смята, че съдържат противовъзпалителни и противоракови фитонутриенти като сулфорафан и кемпферол, които помагат за облекчаване на възпалението и оксидативния стрес, борба с алергиите и елиминиране на потенциално канцерогенни съединения. Консумацията им ни осигурява и витамин С, за който е известно, че също е мощен антиоксидант.

Какво да ядете и какво не при поликистозни яйчници (галерия)

Джинджифил

Според редица западни проучвания, джинджифилът съдържа антиоксидантни вещества, които помагат за защита на клетките от възпаление. Ето защо той е една от най-препоръчваните подправки по време на настинки и грип.

Свързани статии

Червени боровинки

Доказано е, че полезните червени боровинки съдържат важни противовъзпалителни фитонутриенти, които защитават сърдечносъдовата система и много части от храносмилателния тракт, в това число уста, венци, стомах и дебело черво. Не бива да забравяме, че те се препоръчват и при инфекции на пикочните пътища.

Неочакван отрицателен ефект от портокаловия сок за здравето

Авокадо

За него знаем, че консумацията му ни прави сити, осигурява ни енергия, полезни мазнини, подходящо е за отслабване. Но авокадото е и противовъзпалителна храна. То съдържа различни противовъзпалителни хранителни вещества, като фитостероли, каротеноидни антиоксиданти, витамини С и Е. Също така ни осигурява и минерали като манган, селен и цинк, омега-3 мастни киселини и много други полезни хранителни вещества.

Орехи

Орехите са богати на алфа-линоленова киселина или ALA. За нея е доказано, че спомага за намаляване на възпалението и защитава клетките. Все пак, консумацията на орехи и други ядки, трябва да бъде умерена, тъй като те съдържат мазнини и достатъчно калории.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
милениум ( преди 1 година )