Здраве и красота

Тренировки, които можете да правите с цялото семейство

Спортувайте заедно и се забавлявайте

26.01.2022г. / 14 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спортуването, физическата активност и редовните тренировки са начин да подобрите цялостното си здраве, да отслабнете, да стегнете мускулатурата, да намалите риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Често обаче е много трудно да тренирате сами, особено ако имате семейство и задълженията към близките ви ограничават свободното ви време.

Грешки в тренировките вкъщи, които пречат на постиженията

Добрата новина е, че можете да намерите изобилие от тренировки, подходящи за цялото семейство. Така ще можете да включите и половинката си, и децата си в активностите, с които да поддържате здрав дух в здраво тяло, а и ще се отрази добре на всички. Децата също се нуждаят от повече движение, особено заради заседналия начин на живот пред компютъра и уроците в училище и вкъщи.

Кои са видовете тренировки, подходящи за цялото семейство, които можете да правите заедно и да се забавлявате?

Разходки из квартала или в парка

Много хора не отдават такова значение на ходенето, а всъщност то е превъзходна тренировка. Енергичното и бързо ходене е кардиотренировка за цялото тяло, която подобрява сърдечносъдовата дейност, намалява теглото, стяга всички мускули в тялото. Следващият път, когато решите да се разходите в парка през уикенда, не използвайте транспорт, а отидете дотам пеша. Разходете се и в парка. Приберете се вкъщи пеша. Ще се изненадате колко километри ще извървите, колко крачки ще направите и колко калории ще изгорите. Можете да проследите това с всяко приложение за измерване на двигателната активност.

Защо не е добре да правите една и съща тренировка всеки ден

Излети в планината

Катеренето и разходките в планината са чудесна тренировка за цялото семейство. Не се налага да тренирате сами. Можете да включите всички в това приятно занимание. Разходките и катеренето в планината е начин да подобрите не само здравословното, но и емоционалното си здраве.

Колоездене

Карането на колело е подходяща тренировка за цялото семейство. Единственото, което ви трябва, са колела и маршрут, по който да тръгнете. Карането на колело е кардиотренировка, която оказва благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система, намалява теглото, понижава риска от диабет, стимулира функциите на мозъка.

5 кардио тренировки, изгарящи повече калории от тичането

Плуване

Плуването е прекрасен спорт, който също можете да упражнявате семейно. То е щадящо за ставите, подходящо е като превенция на изкривяванията на гръбнака, от които често страдат децата. Плуването подобрява стойката, укрепва мускулите, ускорява метаболизма, подобрява дихателната и сърдечносъдовата системи.

Йога

Стига да имате достатъчно пространство вкъщи, можете да правите йога заедно с цялото семейство. Ако не разполагате с достатъчно място, винаги можете да се включите в класове по йога, подходящи за начинаещи или напреднали в зависимост от подготовката на семейството ви.

Колко часа на седмица да се упражнявате за добро сърдечно здраве?

Тичане

Джогингът е още един вид тренировка, която не изисква специализирано оборудване, не налага посещения във фитнес или зала, която може да се прави семейно. Просто излезте навън в парка или на алеята и тичайте заедно.

Играйте игри на открито

Можете да превърнете всяка игра в тренировка за цялото семейство. Скачане на въже, игра на дама на асфалта, жмичка, игри с топка са само част от тренировките, в които можете да включите децата и партньора си. Освен това ще си прекарате страхотно и ще се забавлявате.

Коментирай