Почистването на кожата е деликатна част от рутината за красива и здрава кожа. Обикновено сме свикнали да използваме специализирани почистващи продукти за кожата на лицето си, но когато сме напът или сме в непредвидена ситуация, в която почистващият ни продукт не ни е подръка, можем да посегнем към течния сапун. Той изглежда като най-логичната опция, когато нямаме почистващ продукт за лице наблизо.

Грешки в почистването на лицето, които вероятно правите

Течният сапун изглежда не толкова агресивен, като твърдия, което го прави примамлив вариант. Но защо това не е никак добра идея?

Дерматологът доктор Елън Мармур споделя пред sharecare.com, че почистващите продукти за лице са създадени само и единствено за кожата на лицето. Техните формули са стриктно балансирани така, че едновременно да почистват кожата и да разтварят насъбралите се остатъци от мръсотия, себум и грим. Те не са твърде силни и агресивни, за да увредят кожата.

В съвременните формули често присъстват мицеларни съединения, които предизвикват химическа реакция на мицелиране, което означава разтваряне на замърсяванията и остатъците без това да е твърде агресивно за кожата. По този начин се запазва балансът на pH в нея. Дори някои формули да са по-агресивни от други, прекаленото изсъхване на кожата лесно може да се блокира чрез моментално нанасяне на хидратиращ и овлажняващ продукт.

Какви са предимствата на четките за почистване на кожата

Сапуните, от друга страна, не притежават този ефект, защото са създадени за кожата на ръцете и тялото, но не и за кожата на лицето. Тази зона е много деликатна и изисква специална грижа. Ето защо течният сапун въпреки по-нежните си формули, не е подходящ избор за кожата на лицето. Той може да я увреди и да причини последици, които не могат да се поправят толкова лесно с приложението на овлажнител или хидратант.

Сапунът за ръце, макар и течен, може да влоши акнето, да причини раздразнения, сухота и увреждания на кожата.

Съставките в сапуните за почистване и дезинфекция на кожата на ръцете са създадени именно за тази област от кожата. Те са предназначени за нуждите на ръцете, но не и на лицето. Течният сапун за ръце може да се окаже прекалено агресивен и груб за кожата на лицето, което да доведе до изсъхване, лющене, раздразнения, зачервяване, усещане за опъване, влошаване на акнето.

Основни стъпки за правилно измиване на лицето

Причината е в това, че тези сапуни са създадени да убиват бактериите по ръцете, което може да промени драстично pH-то в кожата на лицето. Кожата в тази зона е много деликатна и може да пострада сериозно, особено при редовна употреба на сапун за почистването ѝ.

Още по темата

Много продукти за борба с акнето съдържат антибактериални съставки, защото акнето в голяма част е бактериално заболяване на кожата. Това може да ви подтикне да използвате антибактериален сапун, смятайки, че той е подходящ за кожата на лицето и за борбата с акнето.

Формулата на антибактериалните продукти против акне далеч не е същата обаче. Те са създадени специално за кожата на лицето и не биха повлияли на тази зона по негативен начин, както би го направил течният сапун. Той може да предизвика свръхактивност на мастните жлези, което да утежни проблема с освобождаването на себум. Това се случва, защото пресушената кожа се опитва да компенсира загубата на твърде много естествени масла, като секретира още и още себум. Така кожата попада в порочен кръг на влошаване на запушването на порите и акнето.

Колко често да миете лицето си?

Колкото и примамлив да изглежда течният сапун, когато нямате друго почистващо средство, не го прилагайте на лицето си. Използвайте само специализирани за целта продукти, разработени именно за кожата на лицето.