Здраве и красота

Защо не трябва да използвате течен сапун върху лицето си?

Колкото и примамлив да изглежда този вариант, не го правете

01.02.2022г. / 06 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването на кожата е деликатна част от рутината за красива и здрава кожа. Обикновено сме свикнали да използваме специализирани почистващи продукти за кожата на лицето си, но когато сме напът или сме в непредвидена ситуация, в която почистващият ни продукт не ни е подръка, можем да посегнем към течния сапун. Той изглежда като най-логичната опция, когато нямаме почистващ продукт за лице наблизо.

Грешки в почистването на лицето, които вероятно правите

Течният сапун изглежда не толкова агресивен, като твърдия, което го прави примамлив вариант. Но защо това не е никак добра идея?

Дерматологът доктор Елън Мармур споделя пред sharecare.com, че почистващите продукти за лице са създадени само и единствено за кожата на лицето. Техните формули са стриктно балансирани така, че едновременно да почистват кожата и да разтварят насъбралите се остатъци от мръсотия, себум и грим. Те не са твърде силни и агресивни, за да увредят кожата.

В съвременните формули често присъстват мицеларни съединения, които предизвикват химическа реакция на мицелиране, което означава разтваряне на замърсяванията и остатъците без това да е твърде агресивно за кожата. По този начин се запазва балансът на pH в нея. Дори някои формули да са по-агресивни от други, прекаленото изсъхване на кожата лесно може да се блокира чрез моментално нанасяне на хидратиращ и овлажняващ продукт.

Какви са предимствата на четките за почистване на кожата

Сапуните, от друга страна, не притежават този ефект, защото са създадени за кожата на ръцете и тялото, но не и за кожата на лицето. Тази зона е много деликатна и изисква специална грижа. Ето защо течният сапун въпреки по-нежните си формули, не е подходящ избор за кожата на лицето. Той може да я увреди и да причини последици, които не могат да се поправят толкова лесно с приложението на овлажнител или хидратант.

Сапунът за ръце, макар и течен, може да влоши акнето, да причини раздразнения, сухота и увреждания на кожата.

Съставките в сапуните за почистване и дезинфекция на кожата на ръцете са създадени именно за тази област от кожата. Те са предназначени за нуждите на ръцете, но не и на лицето. Течният сапун за ръце може да се окаже прекалено агресивен и груб за кожата на лицето, което да доведе до изсъхване, лющене, раздразнения, зачервяване, усещане за опъване, влошаване на акнето.

Основни стъпки за правилно измиване на лицето

Причината е в това, че тези сапуни са създадени да убиват бактериите по ръцете, което може да промени драстично pH-то в кожата на лицето. Кожата в тази зона е много деликатна и може да пострада сериозно, особено при редовна употреба на сапун за почистването ѝ.

Много продукти за борба с акнето съдържат антибактериални съставки, защото акнето в голяма част е бактериално заболяване на кожата. Това може да ви подтикне да използвате антибактериален сапун, смятайки, че той е подходящ за кожата на лицето и за борбата с акнето.

Формулата на антибактериалните продукти против акне далеч не е същата обаче. Те са създадени специално за кожата на лицето и не биха повлияли на тази зона по негативен начин, както би го направил течният сапун. Той може да предизвика свръхактивност на мастните жлези, което да утежни проблема с освобождаването на себум. Това се случва, защото пресушената кожа се опитва да компенсира загубата на твърде много естествени масла, като секретира още и още себум. Така кожата попада в порочен кръг на влошаване на запушването на порите и акнето.

Колко често да миете лицето си?

Колкото и примамлив да изглежда течният сапун, когато нямате друго почистващо средство, не го прилагайте на лицето си. Използвайте само специализирани за целта продукти, разработени именно за кожата на лицето.

Коментирай
Свободно време