Здраве и красота

Облекчава ли прясното мляко киселини в стомаха?

Методи на облекчаване на киселинен рефлукс

07.11.2021г. / 06 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Киселинният рефлукс е често срещан проблем, с който се сблъскват много хора. Връщането на киселини от стомаха в хранопровода, а оттам в устната кухина, създава неприятно парещо усещане, оставя и горчив вкус в устата. Но тези дискомфорти не са само неприятни безобидни усещания. Постоянното връщане на киселини може да увреди лигавиците на храносмилателния тракт, венците и зъбите, и да предизвика много по-сериозни здравословни проблеми, ако не се овладее.

Как да предотвратите връщане на стомашни киселини

Някои храни влошават киселинния рефлукс или предизвикват връщане на киселини дори при хора, които не страдат от хроничен рефлукс. Сред тези храни и напитки са алкохол, лук, мазни храни и меса, цитрусови плодове, кофеинови и газирани напитки. Ако страдате от рефлукс, тези храни може да го влошат, според клиниката в Кливланд.

Киселинният рефлукс се успокоява и потиска чрез антиациди, които лекар трябва да предпише. Междувременно е препоръчително да следите състоянието си и да изключвате храни, за които знаете, че предизвикват поява на киселини.

Някои храни имат успокояващо въздействие и потискат рефлукса. Прясното мляко също има този положителен ефект.

Натурални методи за туширане на стомашни киселини

Може ли прясното мляко да помогне при киселини?

Прясното мляко може да облекчи киселинния рефлукс. Този свой ефект то дължи на протеините и калция в състава си. Калциевият карбонат е често срещана съставка, намираща се в медикаментите против киселини или антиацидите.

Проучване от 2019 година, публикувано в Journal of Neurogastroenterology and Motility, цитирано от healthdigest.com констатира, че увеличеният прием на калций и калциев карбонат успокоява киселините в стомаха и потиска връщането им в хранопровода.

4 причини за поява на киселини при тренировка

Свързани статии

Калцият има свойството и да увеличава свивателните функции на долния сфинктер на хранопровода, който има функцията да предотвратява връщането на храна и течности от стомаха към хранопровода.

Протеините в прясното мляко също са полезни в намаляването на киселините, като стимулират производството на гастрин, който кара мускулите на хранопровода да се свиват по-качествено, пише healthline.com.

Не само кравето мляко има това свойство. Ако се придържате към вегетарианска или веган диета, бадемовото мляко също има положителен ефект в успокояването на киселините заради алкалния си характер.

Естествени методи за облекчаване на киселини

* Статията има информативен характер. Ако страдате от киселинен рефлукс, консултирайте се с лекар.

Коментирай
Свободно време