Здраве и красота

Мигрена, тензионно главоболие и синусово главоболие – каква е разликата?

Видове главоболие и как да ги разпознаем

09.02.2022г. / 06 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието е един много често срещан проблем, с който милиони хора се срещат в ежедневието си. То е с различен характер, интензитет и с различни причини. За да се справите с главоболието по-ефективно и бързо е важно да сте наясно с вида главоболие, от който страдате.

Храни, които могат да предизвикат главоболие и мигрена

Важно! Ако страдате от главоболие, още повече ако се случва често, незабавно се консултирайте с лекар. Статията има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Сред най-често срещаните видове главоболие е тензионното главоболие или главоболието, причинено от стрес и напрежение. Най-често срещано е, защото почти няма човек, който да не изпитва стрес, безпокойство, напрежение и тревожност в ежедневието си.

Мигрената е друг вид главоболие, който се среща по-рядко, но е изключително силно и може да попречи на извършването на нормалните ежедневни дейности.

Синусовото главоболие е още един вид главоболие, от който страдат немалко хора и което има своите особености.

Може ли шоколадът да причини главоболие?

Какви са разликите между тензионно, синусово главоболие и мигрена? Как да различите кой тип главоболие ви мъчи, за да се справите с него?

Мигрена

Според клиника Майо, мигрената е много силно главоболие, което обикновено се различава по това, че засяга една част от главата, но е възможно да се прояви и в двете части на главата. Причинява изключително силна болка, която може да се разпространи и в някои зони на лицето. Според healthline.com, мигрената може да предизвика и позиви за гадене и повръщане. Възможно е изтръпване на лицето, челюстта, временна загуба на зрение, чувствителност към светлина, виене на свят.

Как да се справите с най-често срещаните видове главоболие?

Според клиника Кливланд, причините за мигрената могат да са много. Друг характерен отличителен белег на мигрената, е мигренозната аура. Тя може да се появи в началото на пристъпа или в пика му, като може да предизвика промени в зрението – обикновено се появяват петна, проблясъци, мъглявини в централното или периферното зрение.

Тензионно главоболие

Главоболието, причинено от напрежение или тензионното главоболие се различава от мигрената по това, че е по-често срещано и не е толкова интензивно и силно, като мигрената, според WebMD. Тензионното главоболие може да настъпи по много различни причини, всички свързани с напрежение и стрес в ежедневието. Това главоболие варира от леко до умерено. Болката се локализира в скалпа, челото, тила. Може да се овладее с по-леки болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.

Естествени методи за борба с главоболието

Според клиника Майо, тензионното главоболие може да се овладее и без медикаменти с помощта на релаксиращи техники и практики, като йода, движение, разходка, дихателни упражнения, свързани с успокояване на нервната система.

Синусово главоболие

Мигрената и тензионното главоболие са първични видове главоболия, докато синусовото главоболие е вторично. Причината за него е инфекция в синусите, остри и хронични синузити, като главоболието е вследствие на тях.

Според клиника Майо, синусовите главоболия са причинени от инфекции в синусите, които причиняват болка и усещане за натиск, напрежение в областта на лицето, носа, челото. Възможно е интензитетът на болката да се усили при навеждане напред или при лягане.

5 вида чай при главоболие

По сила и интензитет синусовите главоболия могат да се доближават до мигрената в зависимост от степента на инфекцията в синусите. Може да се усеща и пулсиране в областта на лицето.

Коментирай