Здраве и красота

Как да се справите с най-често срещаните видове главоболие?

Главоболие от студени храни

23.10.2015г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието е едно от най-честите неразположения. Има мигренозно главоболие, менструално, дори уикенд главоболие в следствие на дългите часове сън, които си осигуряваме. Споделяме още няколко вида и това как може да ги елиминирате.

Главоболие поради липсата на кофеин

Любители ли сте на кафето и силния чай? Тогава трябва да знаете, че за кратко време мозъкът ви може да свикне с приетото количество кофеин. И ако има дни, в които пиете по-малко кафе или чай, не е изключено да се появи и главоболие. Има само две решения на този вид главоболие. Да изпиете чаша кафе или силен чай или да оставите да премине от само себе си.

Главоболие от студени храни

Звучи странно, но е възможно след консумацията на замразени храни, като сладолед или ледени напитки, да се появи главоболие, макар и леко. Това, което може да направите е да спрете за няколко минути да ядете сладолед или да изплакнете устата си с топла вода.

Тензионно главоболие

Това е едно от най-често срещаните и обикновено се причинява от стрес. Характеризира се с постоянна пулсираща болка, усещане за напрежение от двете страни на слепоочията или в задната част на главата. За да го облекчите, най-добре си вземете болкоуспокояващо.

Главоболие причинено от зъбобол

Изключително интензивно и продължително. За да премине е необходимо да бъде лекуван източникът на болката или в краен случай да приемете медикамент за зъбобол, който временно да облекчи неразположението ви.

Свързани статии

Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие почти винаги е придружено от зачервяване на очите и образуването на сълзи. Може да е краткотрайно или да продължи часове. Една от най-честите причини за появата му са застояване в задимено с тютюнев дим помещение, консумация на алкохол, при голяма надморска височина.

В някои редки случаи и след консумацията на храни с високо съдържание на нитрити, като бекон и консервирани меса. За да облекчите този вид главоболие, пийте много течности, осигурете си чист въздух, пийте хапче за главоболие и не консумирайте алкохол.

Коментирай