Здраве и красота

Полезни храни, които да добавите към овесената каша

Полезна закуска за здравословен старт на деня

13.03.2022г. / 06 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овесените ядки са една от най-здравословните закуски. Те са източник на сложни въглехидрати, даващи много енергия през целия ден. Богати са на минерали, витамини, антиоксиданти и изобилие от фибри. Дават усещане за ситост за дълъг период от време, което предпазва от прегладняване и посягане към бързи вредни храни. Овесените ядки доставят и изобилие от растителни протеини, които намаляват риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, помагат за изграждането на мускулатура, за възстановяване на клетките, за контрол на теглото.

Защо е по-добре да накисваме овесените ядки от вечерта?

Но какво да добавите към овесената си каша, за да я направите по-вкусна, здравословна и богата на още повече вещества? Ето няколко полезни опции.

Боровинки за повече антиоксиданти

Боровинките са изключителна суперхрана. Те са прекрасен източник на антиоксиданти, които се борят с възпаленията и уврежданията в клетките и тъканите. С високо съдържание на витамин С са, което е важно за имунната система и сърдечносъдовата система. Източник са още на витамин К, желязо и цинк, които са важни за здравето на костите.

Фурми за естествена сладост

Можете да добавите фурми към овесените си ядки за повече сладост. Те са източник на минерали, изключително голямо количество фибри и витамини. Може да се добавят и под формата на сироп.

Какво се случва в тялото, ако ядете овесени ядки всеки ден?

Банани за повече фибри и калий

Бананите са един от най-добрите приятели на овесените ядки. Те са вкусни, сладки, с чудесна текстура. Богати са на фибри, калий и са много засищащи. Консумацията им играе съществена роля в превенцията на диабет тип 2.

Семена от чиа

Чиата е начин да добавите повече фибри и протеини към закуската. Тя е богата още на манган, калций, фосфор, омега-3. Богата е на антиоксиданти. С нея трябва да се внимава, защото е калорична. В комбинация със също толкова калоричните овесени ядки лесно може да се надвиши препоръчителният дневен прием.

Страничните ефекти от преяждането с овесени ядки

Свързани статии

Орехи за омега-3 и фибри

Орехите са едни много богати на омега-3 ядки. Те са източник на ценни антиоксиданти, фибри, минерали и витамини. Можете да ги добавяте към овесената си каша за по-добро цялостно здраве.

Черен шоколад за повече антиоксиданти

Черният шоколад е подходящ за овесената ви закуска, защото е богат на антиоксиданти и минерали. С по-ниско съдържание на захари е и има забележителни вкусови качества. Антиоксидантите в него подобряват сърдечносъдовата система, предпазват от диабет, стимулират нормализирането на кръвното налягане.

4 здравословни заместители на овесените ядки

Кисело мляко за здрави черва

Киселото мляко е богат източник на протеини. То е много богато и на полезни естествени бактерии, които подхранват микробиома в червата.

Коментирай