Здраве и красота

5 начина да направите сандвича на закуска по-здравословен

Закуската със сандвич може да е и полезна

02.12.2021г. / 05 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да ви зареди с енергия и достатъчно хранителни вещества, за да устоите на предизвикателствата на деня. За да се случи това обаче, закуската ви трябва да е максимално здравословна. Не е важно просто да закусите – важно е как и с какви храни го правите. Сандвичът е една от най-популярните закуски, които милиони хора по света консумират. Той обаче невинаги е здравословен.

4 трика в закуската, които намаляват желанието за сладко

Но има няколко начина да направите сандвича си за закуска максимално здравословна опция. Ето как.

Подбирайте постно месо

Беконът е едно от най-използваните меса за закуска. Ако сте от почитателите на английската закуска, вероятно добавяте бекон към чинията си всяка сутрин. У нас също толкова разпространени са сушените, варено-пушените колбаси, които съдържат изключително много мазнини. За да намалите наситените мазнини, а заедно с тях и излишните калории, наблегнете на постните меса за закуска. Такива са печените и варени пуешки, пилешки или свински деликатеси, направени от чисто месо.

5 грешки, с които съсипвате здравословната закуска

Извлечете максималното от хляба си

Сандвич без хляб не е сандвич. Няма как да премахнете хляба от този вид закуска, но можете да извлечете максимума от него. За целта избягвайте гевреците, бейгълите, кроасаните, питките от бяло брашно. Заменете ги с възможно най-пълнозърнестите им версии. Така ще добавите повече протеини и фибри към закуската си. Според клиника Майо, това е много важно за намаляване риска от инфаркт, инсулт, диабет, както и за удължаване на усещането за ситост през целия ден.

Свързани статии

Добавете повече зеленчуци

Добавете колкото се може повече зеленчуци към закуската си. Така ще добавите здравословни фибри, които ще ви държат сити задълго. Освен това ще прибавите витамини, минерали и антиоксиданти, от които организмът ви се нуждае. Зеленчуците са бедни на калории, което е допълнителен бонус към здравословната ви закуска. В компанията на достатъчно въглехидрати и фибри от зеленчуците протеините от месото и животинските продукти се усвояват по-добре.

Какво закусват хората в добро здраве

Преосмислете приема на сирене

Сиренето и кашкавалите във всичките им форми са една неизменна част от сандвичите за закуска. Те не трябва да бъдат изключвани, освен ако няма медицинска причина за това. Те обаче са изключително калорични и наситени с мазнини. Ето защо техният прием трябва да е минимален до умерен. Така ще се предпазите от излишни калории, висок холестерол, причинен от наситени мазнини. Но пък няма да лишите тялото си от калций и протеини.

Добавете яйца

За да направите закуската си още по-здравословна, добавете яйца. Те са източник на протеини, полезни мазнини, минерали и витамини, от които тялото се нуждае. Яйцата ще ви помогнат и да сте по-енергични и сити през целия ден.

Закуската, която допринася за здрава сърдечносъдова система

Снимка: iStock

Коментирай