Здраве и красота

Здравословните ползи от редовното плуване

Защо плуването е един от най-полезните спортове

25.02.2022г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плуването е един от най-популярните, но и най-полезните спортове. То е здравословна тренировка за цялото тяло, която едновременно натоварва всички мускулни групи, ускорява сърдечната честота и щади ставите от травми и износване. Това прави плуването един великолепен начин да подобрите цялостното си здраве и да намалите обиколката на талията.

Най-честите кожни проблеми след плуване в басейн

Според livestrong.com, плуването е форма на тренировка, която е чудесна за хора, нуждаещи се от щадяща за ставите и костите тренировка, която същевременно да подобрява сърдечносъдовата функция и да развива мускулатурата. Тренировките във вода имат благотворен ефект върху всички функции в тялото, включително и върху съня. Водата предлага една естествена устойчивост, съпротивление, което стимулира работата на мускулите и ги развива. Този спорт дава много енергия и развива издръжливостта.

Водата омекотява тренировката, като натоварването върху ставите, сухожилията и хрущялите е по-малко. В същото време мускулите работят усилено, което ги изгражда, развива и тонизира. Ето защо плуването е изключително полезна тренировка за хора с травми, с артрит, болки в ставите по някаква причина и други здравословни проблеми, затрудняващи нормалното движение, най-вече високоинтензивни и натоварващи тренировки.

Какво ни дебне от плувния басейн?

Плуването е изключително полезно и за дихателната и сърдечносъдовата система. То е кардиотренировка с висок интензитет, което стимулира дихателната функция, увеличава капацитета на работа на белите дробове, което оказва благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система. Аеробните тренировки са много важни за здравето на сърцето и белите дробове. Това е още една причина да плувате редовно.

Разликите между аеробни и анаеробни упражнения и ползите от тях

Плуването има един недостатък. Той е свързан с хлора в басейните. Ако имате чувствителна кожа, високата концентрация на хлор може да причини раздразнения и зачервявания, сухота и други кожни проблеми. Хлорът е силен дезинфектант, който има за цел да убие бактериите в изкуствените водни басейни, така че водата в тях да е безопасна. Ако не бъде дезинфекцирана, водата в басейните може да бъде много опасна и да предизвика инфекции с бактерии, гъбички и други микроорганизми.

Защо е добре да плувате през цялата година?

Другият недостатък на плуването е, че изисква специални посещения в басейн. Ако нямате такъв наблизо, вероятно плуването няма да е тренировката, която ще предпочетете. Но определено си струва да го правите поне 3 пъти седмично, защото плуването има редица ползи за организма, тялото, здравето и фигурата.

Коментирай