Здраве и красота

10 причини да консумирате зехтин всеки ден

Защо студено пресованият зехтин е толкова здравословен

21.02.2022г. / 13 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

5. Може да намали риска от някои видове рак.

Според изследване от 2016 година, публикувано в Current Nutrition Reports, ежедневната консумация на зехтин като част от средиземноморската диета, се свързва с по-ниски нива на риск от някои видове рак, включително рак на стомаха, панкреаса, дебелото черво, белия дроб.

За какво е полезна комбинацията от зехтин и лимон

6. За по-силна имунна система.

Зехтинът има свойството да активира Т-клетките на имунната система, които се борят с атаките на бактериите, вирусите, патогените от околната среда. Зехтинът е богат на полифеноли и мононенаситени мастни киселини, които се свързват с множество ползи за имунитета.

7. Намалява риска от диабет тип 2.

Редовното включване на зехтина в храненето може да намали риска от диабет тип 2 и да подобри метаболизма. Зехтинът е част от списъка с полезни мазнини. Когато такива мазнини се включват в храненето наред със здравословните протеини, това има свойството да забавя усвояването на въглехидратите. По този начин нивата на кръвната захар остават стабилни и не се наблюдават резки скокове в стойностите на глюкозата и инсулина.

9 причини да пиете лъжичка зехтин на гладно

8. Стимулира здравето на костите.

Хранителните вещества, антиоксидантите, мазнините, витамините в зехтина са важни за здравината и плътността на костите. В него се съдържат калций и витамин D, които са от съществено значение за здрави кости и нормално делене на костните клетки. Противовъзпалителните ефекти на зехтина носят допълнителен стимул за костното здраве.

9. Може да намали болката при язва.

Съществуват изследвания, чиито резултати твърдят, че редовната консумация на зехтин има благоприятен ефект при язви. Това показва изследване от 2007 година, публикувано в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry. Според него, някои от компонентите в състава на зехтина имат свойството да се борят с бактерията хеликобактер пилори, която е основен причинител на язви.

Как да ползваме зехтин за красива кожа

10. Превенция на болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което засяга клетките на централната нервна система и мозъка. Това заболяване представлява между 60 и 80% от всички деменции, според Alzheimer’s Association, цитирана от healthdigest.com. Няма ясни концепции за механизмите на отключване на заболяването, но се счита, че хроничното възпаление е част от причините. Зехтинът има мощен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, което може да намали риска от болестта на Алцхаймер.

Коментирай