Здраве и красота

Може ли наистина мазнините да се превърнат в мускули?

Как да намалите мазнините и да увеличите мускулната тъкан

12.03.2022г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се опитвате да отслабнете и сте се захванали с тренировки с надеждата само те да ви помогнат, вероятно сте чували и мита, че мазнините могат да се превърнат в мускули. За съжаление, нещата не стоят така просто, колкото звучи това погрешно твърдение. Много хора се надяват, че когато просто започнат да тренират, натрупаните мазнини ще се трансформират в мускулна маса и всичко ще бъде наред. Няма да се налага да спазвате омразни и изтощителни диети.

Грешки, причиняващи загуба на мускули, вместо на мазнини

Звучи примамливо, но истината е съвсем друга. Според WebMD мускулите са много по-плътни от мазнините. Един килограм мускулна маса представлява по-малка и компактна маса за разлика от един килограм мастна тъкан. Тоест, мускулите заемат много по-малко място в тялото, отколкото мазнините за една и съща единица тегло. Освен това мускулите имат много по-добро кръвоснабдяване от мазнините, което спомага за изгаряне на повече калории в спокойно състояние. Колкото по-развити и стегнати са мускулите ви, толкова повече калории изгарят те в покой.

Могат ли телесните мазнини да се превърнат в мускули и обратното? За съжаление, не.

Това са два коренно различни вида тъкани. Но и за мускулите, и за мазнините има една общовалидна истина и тя е, че можете да трупате и изгаряте мазнини точно толкова, колкото можете да изграждате и губите мускулна тъкан, според bestlife.com.

Как да накарате коремните мускули да станат видими?

Превръщането на едната тъкан в другата обаче не е невъзможно. Можете обаче да възприемете различни начини за изгаряне на повече мазнини и намаляване на общото количество мастна тъкан в тялото без да губите мускулна маса. Можете дори да я стимулирате и развиете. Това не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще стегне и оформи фигурата ви. Ще изглеждате по-слаби и стройни дори да не тежите кой знае колко по-малко.

Как да изгаряте повече мазнини и да изграждате мускулна маса?

Диетата е едно от нещата, които са на първо място в този сложен и нелек процес. За да постигнете едновременно и двете неща, трябва да имате двете цели паралелно, тоест трябва да изчислите много добре своя калориен оборот. Няма магически брой калории, който да е общовалиден за всеки човек. Всичко зависи от това колко се храните, с какво се храните, каква степен на двигателна активност имате. Има много онлайн калкулатори за изчисляване на калориите. С тяхна помощ можете да се ориентирате приблизително.

Свързани статии

Храни, които изграждат чиста мускулна маса

Универсалната рецепта за отслабване е калориен дефицит. Той ще ви е нужен, за да изчистите тялото от мазнините. Същевременно обаче менюто ви ще трябва да е структурирано от повече протеини, по-малко мазнини (но само полезни) и въглехидрати. Те наред с фибрите са основните макронутриенти, от които тялото има нужда за всички процеси в него. Избягвайте гладуването и дългите интервали без да хапвате нищо от страх да не надвишите дневните си калории. Така ще забавите метаболизма, а може и да си докарате здравословни проблеми. Хранете се здравословно и балансирано, и се движете повече.

Помага ли скачането на въже в топенето на коремните мазнини?

За да изградите и стимулирате мускулната си маса, включете повече силови тренировки и упражнения с тежести. Сред най-важните базови упражнения, които са ефективни и трябва да присъстват във всяка тренировка за повишаване на силата и издръжливостта на мускулите, са клекове, мъртва тяга, лицеви опори, преси за избутване. Всички тези упражнения са с висока интензивност за мускулите и едновременно с това ангажират всички големи мускулни групи. Колкото повече големи мускули работят по време на упражненията, толкова повече калории се изгарят, а мускулите се развиват.

Коментирай