Здраве и красота

Колко опасно всъщност е да задържате кихането?

5 потенциални здравословни проблема, които могат да възникнат при спиране на кихавица

11.03.2022г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кихането е естествен механизъм на тялото да се прочисти от дразнещи частици, алергени, микроби, цветен прашец, полени, домашен прах, попаднали в носа или гърлото. По този начин тялото мобилизира екстремно силна струя въздух, която изхвърля хиляди, дори милиони малки капчици от носа със скорост над 160 км/ч, според Американската белодробна асоциация.

В този смисъл кихането невинаги е показател, че сте болни или носите някаква вирусна инфекция. То е природен механизъм на организма, който има за цел да прогони възможно най-бързо попадналите дразнещи частици и да не им позволи да навлязат навътре в дихателните пътища.

Какво в дома най-често предизвиква алергии

Една от най-големите грешки, които хората правят, е да се опитват да потиснат кихането. Най-често го правят на обществени места, защото се притесняват да не бъдат критикувани, че разпръскват болестотворни частици. Потискането на кихавицата е опасно за здравето и всъщност може да има наистина сериозен негативен ефект върху тялото.

Затварянето на дихателните пътища по време на кихане създава огромен натиск върху тъканите, над 20 пъти по-голям от нормалното в сравнение с освобождаването на потока от въздух при нормално кихане, според проучване от 2019 година, публикувано в American Journal of Rhinology & Allergy, цитирано от livestrong.com.

Какво може да се случи с тялото ви, ако задържате кихането?

1. Болка в гърдите.

Едно от най-честите явления, когато потискате кихането, е болката в гърдите. Може да е придружена от пробождане и дискомфорт, които да продължат известно време след кихането. Случва се заради повишения натиск върху ребрата и гърдите, които могат да раздразнят нервните окончания в тази област. Натиск се упражнява и върху мускулите в гръдния кош и диафрагмата. Състоянието не е опасно, но може да причини дълготраен дискомфорт, докато тъканите се успокоят.

5 натурални лека при пролетни алергии

2. Спукване на тъпанчето на ухото.

Когато потискате кихането, това оказва силен натиск и върху слуховия апарат и нервните окончания в него. Потиснатата кихавица може да увеличи значително налягането във вътрешното ухо, като това да причини механично увреждане на някои от компонентите на слуховия апарат. Потиснатата струя и високото налягане във вътрешното ухо могат да увредят тъпанчето, дори да го спукат. Това може да доведе до сериозна травма, придружена със силна болка.

3. Инфекции в ухото.

Ако кихането е предизвикано от вируси или бактерии, потискането на кихавицата може да накара болестотворните частици да навлязат обратно към ушния апарат. Вирусните и бактериалните частици могат да навлязат в евстахиевите тръби и да достигнат до вътрешното ухо, според клиника Кливланд. Това може да причини инфекции на средното и вътрешното ухо.

Храни, които влошават симптомите на алергия (галерия)

Свързани статии

4. Спукване на кръвоносен съд.

Задържането на кихането създава напрежение и в стените на кръвоносните съдове. Има вероятност да се спука както някой малък и крехък капиляр, така и голям централен кръвоносен съд. При втория случай съществува реална опасност за живота. При потискане на кихането може да се спука капиляр в очите, в слуховия апарат, може да се предизвика кървене от носа.

5 начина да облекчите хремата

5. Може да се появят по-сериозни проблеми.

Задържането на кихавицата може потенциално да създаде сериозни наранявания на тъканите в тялото. Едно от най-опасните неща е спукване на аневризма в мозъка или разкъсване на изпъкнал кръвоносен съд. Силната струя от въздух, която се притиска и възпира при потискане на кихането, може да причини и структурни промени в ларинкса и трахеята, дори да предизвика разкъсвания в тъканите им в зависимост от силата на потиснатата кихавица.

Коментирай