Здраве и красота

Многобройните ползи за здравето от пъпеша

Заради тях този сочен сладък плод заслужава специално внимание

13.04.2022г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пъпешът има невероятен естествено сладък вкус. Това е един от най-сочните плодове, които не трябва да отминаваме с лекота по щандовете в магазините, защото притежава фантастични качества. Пъпешът е изключително полезен. Беден е на калории, а е изключително богат на витамин С.

10 невероятни ползи от кайсиите

В една чаша пъпеш се съдържа повече от половината необходимо количество витамин С за деня. Оранжевият цвят на пъпеша се придава от бета-каротина, който в организма се трансформира във витамин А. Пъпешът е богат източник на лутеин, зеаксантин, фолиева киселина, мед, калий. Освен всички тези прекрасни хранителни елементи, пъпешът е източник и на много вода, което помага да се поддържа те добре хидратирани.

Има много сортове пъпеши, всеки от които има прекрасни ползи за здравето. Онова, което трябва да се има предвид с тях обаче е, че всички сортове имат висок гликемичен индекс. Това означава, че консумацията им повишава кръвната захар и инсулина, което може да е нежелателно за някои хора. Тази тяхна особеност се дължи на високото съдържание на плодови захари.

5 причини крушите да са толкова здравословни

Пъпешите са много богати на витамини и антиоксиданти. Те притежават болкоуспокояващи, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Редовната консумация на пъпеш може да облекчи храносмилателните проблеми, да ускори метаболизма и движението на червата, като това облекчава запека. Антиоксидантите в пъпешите могат да подпомогнат функциите на имунната система, като се борят с възпаленията и свободните радикали, според International Research Journal of Pharmacy, цитиран от healthdigest.com.

Изобилното количество витамин С и антиоксиданти в пъпеша могат да допринесат значително за способността на организма да се бори с атаките на вирусите и бактериите. Аскорбиновата киселина или естественият витамин С в този плод поддържа имунните функции в добро състояние, а антиоксидантите допринасят в борбата със свободните радикали, които причиняват възпаления и неправилно делене на клетките.

Консумацията на пъпеш подпомага тялото и в производството на ензими, хормони, стимулира и правилното делене на клетките на ДНК, което е важен процес в превенцията на ракови заболявания.

7 мощни ползи за здравето от нара

Оранжевият цвят на пъпеша се дължи на витамин А в него. Той е мастноразтворим витамин с много мощно антиоксидантно действие. Важен е за деленето на клетките, за кожата, очите, косата, ноктите, за производството на епителни клетки на кожата и лигавиците, според изследване, публикувано в Journal of Clinical Medicine. Витамин А има свойството и да регулира имунните функции и функциите на черния дроб. Той е съществен и в образуването на антитела при инфекции.

Пъпешът е много полезен за здравето на очите. В него се съдържат два много ценни за зрението антиоксиданта – лутеин и зеаксантин. Те предпазват очите от вредната слънчева светлина и забавят стареенето на ретината – процес, който може да доведе до ранна слепота или влошаване на зрението.

5 забележителни ползи от фурмите

В пъпешите се съдържат още витамин Е, цинк и омега-3 мастни киселини, които имат невероятни ползи за целия организъм. Всички те намаляват оксидативния стрес, възпаленията в тялото, неправилното делене на клетките в тъканите.

Коментирай