Здраве и красота

Ползи за здравето от оризовия оцет

Подобрява храносмилането

18.03.2022г. / 05 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Оцетът е една от най-често консумираните храни. Обичаме да подправяме с него супи, салати, в някои случаи дори го ползваме при появата на пъпки. Има различни видове оцет, но днес ще обърнем внимание на оризовия.

Той е много популярен в азиатската кухня и се получава чрез ферментация на ориз или от оризово вино. Подходящо допълнение е към салати, супи, маринати, сосове, суши и месни ястия. За разлика от обикновения бял оцет, оризовият не е толкова кисел, има мек вкус. Какви са ползите за здравето от неговата консумация?

Може да подобри здравето на храносмилателната система

Оризовият оцет съдържа добри количества оцетна киселина, за която се смята, че спомага за подобряване на храносмилането. Също така е известно, че благоприятства усвояването на хранителни вещества от храните, които консумираме.

Какво се случва, ако ядете горски плодове всеки ден?

Действа като тоник за черния дроб

Оризовият оцет получен чрез ферментация на кафяв ориз, има защитни ползи за човешкия черен дроб, според проучване от 2011 г., публикувано в Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Според учените, този вид оцет може да намали развитието на чернодробни тумори.

По-малко умора

Оризовият оцет съдържа умерено количество аминокиселини, за които се смята, че могат да помогнат за баланса на млечната киселина в кръвта. Повишеното ѝ отделяне може да се дължи на тежки тренировки и физически натоварвания, диабет, менингит, сърдечна недостатъчност и други. От друга страна, намаляването на натрупването ѝ ни помага да сме по-свежи и енергични.

25 лоши навика за сърцето

За по-добър имунитет

Още една полза за здравето от консумацията на оризов оцет е, че той помага за поддържане на добър имунитет. Аминокиселините, които се съдържат в него ефективно се борят с вредните свободни радикали или оксидативния стрес, като това намалява риска от редица възпаления в тялото.

Свързани статии

За по-здраво сърце

Според учени, оризовият оцет може да помогне за намаляване натрупването на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Така наречените плаки по стените на кръвоносните съдове крият редица рискове за сърдечното здраве.

Какво се случва, ако ядете чесън всеки ден?

Подходящ за диета

Оризовият оцет е сочен за един от най-добрите, когато спазваме диета за елиминиране на излишните килограми. Според някои данни, японците го използват от векове за стройна фигура, особено оцета от кафяв ориз.

Коментирай