Здраве и красота

Ежедневни грижи за много чувствителна и реактивна кожа

Как да направите кожата по-малко реактивна, по-подхранена и хидратирана?

25.03.2022г. / 16 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата, в която живеем, е нашето природно облекло. И както се стараем да изглеждаме добре в дрехите си, подбираме гардероба си, съчетаваме цветовете и визиите, така е добре да се постараем да направим всичко възможно за кожата ни, защото колкото и дрехи да сменяме, тя е тази, която не можем да подменим. Можем само да направим всичко необходимо, за да я подхраним, хидратираме, да я успокоим и поддържаме в добро състояние.

Да се чувстваш некомфортно в кожата си може да е истинско предизвикателство. Чувствителната кожа е проблем, с който се сблъскват много хора. Понякога кожата става свръхчувствителна, реактивна, зачервена, раздразнена. Тогава животът вътре в нея може да стане истински труден.

Много чувствителната кожа се нуждае от специално внимание, за да се чувствате добре в нея. Необходима ѝ е дълбока хидратация, успокояваща грижа, омекотяване и подхранване с правилните вещества.

Добрата новина е, че колкото по-здрава, подхранена и хидратирана е кожата ви, толкова по-малко реактивна ще бъде тя. Навременната грижа за много чувствителната кожа е от съществено значение за това дали тя ще продължи да реагира при досег с алергени, дразнители от околната среда, измиващи и козметични продукти или не.

Когато частици с потенциално дразнещ ефект попаднат върху чувствителна и реактивна кожа, тя става суха, зачервена, раздразнена, което я прави уязвима.

Как можем да помогнем на чувствителната и реактивна кожа да се чувства по-добре?

С помощта на някои наистина ефективни ежедневни грижи за деликатна кожа, разбира се. Ето ги и тях.

Пийте повече вода

Чувствителната и раздразнена кожа често е и дехидратирана. Дори леката дехидратация може да повлияе зле на деликатната кожа. Хидратирането ѝ е добре да става както отвън с подходящите продукти, така и отвътре. Пийте достатъчно вода.

Избягвайте подсладени и газирани напитки, защото те не хидратират тялото, а тъкмо обратното – предизвикват възпаления в тъканите, които се отразяват и върху кожата.

Приемът на повече вода и здравословни течности не само хидратира кожата отвътре, но и допринася в предотвратяването на фини линии и бръчки, спомага за намаляване на усещането за опънатост и чувствителност на кожата.

Хидратирайте отвън

За да бъде ефективно хидратирането на кожата, то трябва да се случва както отвътре, така и отвън. Използването на висококачествена хидратираща и подхранваща грижа за кожата е от съществено значение за намаляване на дискомфорта, причинен от недостиг на влага.

Една от най-приятните изненади за мен в търсене на най-добрата овлажняваща грижа за кожата беше хидратиращият крем с пребиотично действие на BABÉ. Винаги, когато обърна поглед към тази висококачествена испанска козметика знам, че мога да съм спокойна за кожата си.

Този хидратиращ крем е специален именно заради пребиотичните съставки, които съдържа. Те в комбинация с овлажняващите елементи осигуряват 24-часова грижа за много чувствителна кожа, като намаляват зачервяването и оставят усещане за мекота.

Хидратиращият крем с пребиотично действие е подходящ за всеки тип кожа, което слага край на лутането в търсене на точния за вашия тип кожа продукт. След прилагането му усещането е за спокойна кожа без раздразнения и възпаления, благодарение на противовъзпалителните съставки в него.

Продуктът съчетава действие 4 в 1 – успокоява, хидратира, предотвратява зачервяванията и има пребиотичен ефект, подхранващ ценната микрофлора в кожата. Какво още бихме могли да желаем за кожата си!

Прилагайте природни продукти

Чувствителната кожа, склонна към реактивност и зачервяване, често се нуждае от натурална грижа, която да я успокои. Ако сте забравили, че можете да надникнете в кухненския си шкаф за помощ, време е да го направите. Там се крият много полезни природни продукти, които имат противовъзпалителни, антимикробни и овлажняващи свойства.

Един прекрасен пример е медът. С негова помощ можете да намалите раздразненията по чувствителната кожа и да я хидратирате. Медът може да се прилага самостоятелно върху кожата, както и в комбинация с други природни продукти под формата на домашни маски.

Не използвайте твърде много продукти

Ако имате много чувствителна, склонна към зачервяване и раздразнения кожа, прилагането на всички продукти, които са привлекли вниманието ви, не е добра идея. Щателният подбор на продуктите за чувствителната ви кожа е от голямо значение за поддържането на баланса в нея. Важно е и да не прекалявате с количеството продукти, за да не предизвикате нежелана реакция.

Избягвайте нещата, които дразнят кожата ви

Следете внимателно кожата си и реакциите ѝ. Ако забележите, че става зачервена, раздразнена и реактивна към определен ритуал, продукт, температура или текстура, веднага променете стратегията си.

Най-честите причинители на раздразнения при чувствителна кожа са горещата вода, влагата, екстремните температури (ниски и високи), ароматизираните козметични и измиващи продукти, вълнените и синтетичните дрехи, стресът. Опитайте се да избягвате максимално дразнителите, причиняващи негативни реакции у кожата ви.

Алое вера и кокосово масло

Кокосовото масло има противовъзпалителни свойства, които успокояват кожата. В него се съдържат множество ценни мастни киселини, които проникват в дълбочина в кожата, подхранват я и я хидратират.

Алое вера е прекрасно растение, чийто естествен гел има мощно успокояващо въздействие върху кожата. Алое може да помогне за успокояване на зачервяването, като същевременно хидратира кожата и премахва дискомфорта.

Никога не измивайте чувствителната кожа със сапун

Внимателният подбор на измиващите продукти е от изключително значение за чувствителната кожа. Сапуните и измиващите продукти, съдържащи пресушаващи съставки, могат силно да раздразнят деликатната кожа и да я накарат да се зачерви.

Използвайте само специално разработени за чувствителна кожа измиващи продукти, които я щадят и същевременно я подхранват, хидратират и омекотяват.

Не забравяйте за гримовете

Ако имате чувствителна и реактивна кожа не е добра идея да използвате каквито и да е гримове. В стандартните и масови гримове се съдържат редица потенциално дразнещи съставки, които могат да влошат състоянието на кожата ви. Препоръчително е да се насочите към специализирани продукти за грим, предназначени за чувствителна кожа.

С правилната грижа чувствителната кожа вече не е проблем. Живейте в хармония с нея, защото тя е най-красивото ви облекло. Сияещата и добре обгрижвана кожа е най-красивият аксесоар, най-проницателното женско оръжие.

Снимки: Laboratorios Babé; iStock

Коментирай