Здраве и красота

Алое вера за кожата около очите

По-малко бръчки и подпухвания

23.03.2022г. / 09 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Природата ни е подарила редица растения, които от стотици години се използват в грижа за здравето и красотата на кожата. Такова е алое вера. Гелът от алое вера е богат на ензими, витамини, минерали и аминокиселини. Освен че има лек охлаждащ ефект при нанасяне върху кожата, алое спомага за успокояване на възпалената кожа. Можем да закупим разнообразни продукти, обогатени с гела от растението – маски за лице, кремове, лосиони, ексфолианти и т. н.

13 антиейдж съставки в кремовете за околоочния контур

Една от най-деликатните зони на нашето лице е зоната около очите. Може ли алое вера да се погрижи за тази толкова фина област? Определено да.

Гелът от алое вера често се използва за околоочния контур, тъй като:

  • помага за заздравяването или възстановяването на увредена кожа;
  • облекчава подпухналостта на долния клепач;
  • овлажнява сухата или лющеща се кожа;
  • възстановява кожата след слънчеви бани;
  • облекчава зачервяването.

Западни изследвания относно свойствата и действията на алое вера потвърждават, че това растение съдържа голямо разнообразие от хранителни вещества.

Минералите, открити в него включват цинк, магнезий, калий и селен. Цинкът и селенът осигуряват антиоксидантни ползи.

Пачове за околоочен контур – за кожа с по-малко бръчки

Антиоксидантите са молекули, които имат способността да възстановяват увредените клетки. Освен това алое вера съдържа и витамини А, С и Е, които имат антиоксидантен ефект и са едни от най-добрите в грижа за кожата.

Други витамини, открити в алое вера са фолиева киселина, витамин B12 и холин. За тях се смята, че имат укрепващо кожата действие, спомагат за възстановяването ѝ.

Ползи при възпаление. Мастните киселини и ензимите в алое вера имат способността да намалят възпалението, когато гелът се прилага локално върху кожата, смятат изследователи.

Храни, които да избягвате за кожа без бръчки

Аминокиселините пък включително салициловата киселина, имат противовъзпалителни и антибактериални свойства, които могат да помогнат за заздравяването и намаляването на акнето и леките кожни рани. Алое спомага и за облекчаването на болката и зачервяването при слънчево изгаряне, а зоната на околоочния контур лесно може да бъде засегната.

Свързани статии

Когато искаме да забавим появата на бръчки около очите и да намалим видимостта на вече появилите се, изобилието от вода и ензимите, съдържащи се в алое вера, могат да помогнат за овлажняване на кожата и намаляване на сухотата.

Как може да си направите домашни маски за околоочен контур?

Алое вера се комбинира чудесно с настъргана на ситно ренде краставица. Може да го комбинирате и с витамин Е, розова вода. Каквато и комбинация да изберете или да решите да го нанесете самостоятелно, кожата трябва да е предварително почистена и подсушена. Маските престояват около 15-20 минути. След изплакване с хладка вода се нанася подходяща козметика.

Коментирай