Здраве и красота

Храни, които да избягвате за кожа без бръчки

Предизвикват преждевременно стареене

26.01.2021г. / 09 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата ни се влияе не само от нещата, с които я третираме външно, но най-вече от храната, която консумираме. Тя е вътрешното ни гориво и като такова оказва огромно влияние върху състоянието на организма. Кожата е едно от проявленията на здравословното ни състояние. Ако тя не изглежда добре, значи не полагаме достатъчно грижи да сме здрави отвътре.

Как да ползвате лимони за красива кожа на лицето

Има някои храни, които имат вреден ефект върху кожата, като могат да ускорят процесите на стареене и да предизвикат ранна поява на бръчки. Ето кои са те.

Консервирани храни

Консервираните храни съдържат много натрий. Той се абсорбира от тялото, оставяйки го силно дехидратирано, а в същото време кожата е подпухнала и с видимо задържана под нея вода. Прекомерните количества натрий в кръвта са опасни за здравето, не само за кожата, защото създават условия за редица заболявания, включително на бъбреците, сърдечносъдовата система, обмяната на веществата.

5 съвета за здрава и жизнена кожа през зимата

Готови плодови смутита

Консумирането на смутита е здравословен начин да приемете комбинация от плодове, ядки, семена и фибри. Това важи само ако сте ги приготвили сами и знаете какво точно съдържат без скрити изненади. Готовите смутита в много случаи съдържат добавени захари, които увреждат еластичността на кожата и предизвикват поява на бръчки.

Енергийни напитки

Енергийните напитки са много наситени със захари и кофеин. Тази ужасна комбинация уврежда кожата и блокира способността ѝ да синтезира колаген.

Пържени храни

Трансмазнините в пържените храни предизвикват възпаления в кожата, което ускорява процесите на стареене и може да допринесе за ранна поява на бръчки и фини линии.

6 напитки за здрава, красива и млада кожа

Свързани статии

Растителни масла

Рафинираните растителни масла, които използваме най-често в готвенето, са вредни за кожата. Пълни са с трансмазнини, които причиняват възпаления и стареене. Кожата става по-слаба и податлива на слънчевите лъчи.

Сушени плодове

От една страна те са полезни, но от друга страна могат да придадат по-възрастен вид на кожата, защото са много богати на сулфати. Те повишават количеството свободни радикали в тялото и причиняват преждевременно стареене, увреждане на ДНК и редица протеини, важни за кожата.

Съветите на дерматолозите за млада и здрава кожа

Коментирай