Здраве и красота

Каква е връзката между загубата на зъби и деменцията?

Хроничните възпаления в устната кухина могат да влошат здравето

01.04.2022г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Загубата на зъб е нещо, което не бихте искали да ви се случи, освен ако не сте дете. Смяната на млечните с постоянните зъби при децата е повод за радост, но при възрастните обикновено падането на зъб е сигнал за проблем. Най-честите причини за загуба на зъб се свързват с възпаления на венците, които предизвикват отслабването на постоянните зъби и лесното им отделяне от челюстта. Обикновено проблемите и причините да се стигне до падане на постоянен зъб са по-сериозни, отколкото предполагате.

Навици, които увеличават риска от деменция и болестта на Алцхаймер

Но има и още една причина за притеснение, когато ви падне зъб или дори повече от един. И това е връзката между заболяванията на венците и деменцията, според bestlife.com. Едно проучване, цитирано от изданието, показва връзката между антителата, образувани за борба с оралните инфекции, и отключването на болестта на Алцхаймер.

Оралните бактерии Porphyromonas gingivalis са едни от най-честите причинители на гингивити и периодонтити. Антителата, които организмът образува срещу тези бактерии в борбата си с тях, се свързват с повишения риск от деменция в по-късен етап от живота.

Възпалителните заболявания на венците или пародонталната болест започва обикновено с гингивит. Това възпаление се характеризира със зачервени, подути, болезнени и кървящи венци. Ако не се предприемат необходимите мерки гингивитът може да прерасне в пародонтит, при който венците започват да се отдръпват. С течение на времето може да се стигне до загуба на зъби и загуба на костно вещество във венците.

Каква е връзката между женските хормони и деменцията?

Пародонталната болест засяга милиони хора по света, като рискът от нея се увеличава с възрастта и с някои вредни навици, като пушене, консумация на захари, киселинни храни, ниско ниво на хигиена и нередовни посещения при стоматолог.

Каква е връзката между загубата на зъб и деменцията?

Мета-анализ на данни от 2021 година, публикуван в Journal of the American Medical Directors Association, цитиран от healthdigest.com изследва резултатите от 14 проучвания, включващи 34 хиляди участници. Анализът на данните установява, че съществува връзка между загубата на зъби и деменцията, като тежестта на невродегенеративното увреждане е по-голяма, ако загубените зъби са повече от един. Рискът от деменция при възрастни с изгубени зъби е с 28% по-висок. Рискът от когнитивни увреждания пък е с 48% по-висок в такава ситуация.

Зъбите и венците могат да подскажат за редица здравословни проблеми

Изследователите са установили, че колкото повече зъби се губят, толкова повече нараства рискът от деменция, според bestlife.com. Учените смятат, че колкото по-навременно е лечението на възпалителните процеси в устната кухина, толкова повече се снижава риска от развитие на болестта на Алцхаймер или някоя от другите форми на деменция. Това е така, защото мозъкът и нервната система са изложени на хроничното възпаление за по-кратък период, което дава благоприятни шансове за намаляване на вредното въздействие на болестотворните микроорганизми.

Не само видните заболявания на венците могат да причинят влошаване на цялостното здраве и да повишат риска от ранна деменция. Скритите възпалителни огнищни процеси също са опасни и могат да бъдат предпоставка за развитие на здравословни проблеми. Сред тях са грануломите. Те са хронични възпаления, които организмът е успял да локализира и капсулира, като ги държи под сравнително стабилен контрол. Рядко се усещат симптоми, заради което и този тип хронични инфекции остават скрити задълго.

Как зеленият чай укрепва венците и зъбите?

Коментирай