Здраве и красота

Как зеленият чай укрепва венците и зъбите?

Добавете го към менюто си

21.01.2021г. / 07 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какъв чай обичате да пиете? Някои предпочитат билков, други плодов, но и зеленият чай има своите почитатели. Знаем, че редовната му консумация ни помага да сме енергични, подобрява метаболизма и храносмилането, грижи се за здравето на сърцето, доброто ни настроение. Но зеленият чай има и редица ползи за оралното здраве. Ето някои от тях.

За здрави венци

Венци, които се отдръпват, кървят, болят, загуба на зъб... Проблем, който не търпи отлагане, защото може да се касае за пародонтоза – хронично възпаление в отговор на бактерии в устната кухина, увреждащо венците и костната структура, които поддържат нашите зъби. От друга страна, според западни изследвания, полезният зелен чай, помага за намаляването на възпаления в устната кухина и предпазва от развитие на пародонтални заболявания, като и подобрява здравето на венците и зъбите.

Учените свързват пародонталните заболявания и с други състояния като сърдечни заболявания и диабет, ето защо е хубаво по-често да пием зелен чай.

Заболявания, за които зъбите могат да подскажат

Намалява риска от кариеси

Благодарение на това, че уникалният зелен чай има качествата да контролира развитието на вредни бактерии в устата и да понижава киселинността на слюнката и зъбната плака, той може да бъде нашата любима напитка за по-малко кариеси. Според някои изследвания, дори жабуренето на устата с отвара от зелен чай може да подобри оралното здраве.

7 храни, които заздравяват венците и зъбите

Спасение от лошия дъх

Още една причина да пием по-често зелен чай е това, че той може значително да подобри дъха ни. Изследване проведено от специалисти от Стоматологичния факултет на Университета на Британска Колумбия, достига до резултати, които показват, че зеленият чай превъзхожда ментовите бонбони и дъвки, както и маслото от семена на магданоз, на които повечето хора се доверяват за справяне с лошия дъх.

Свързани статии

Важно е да знаете, че изплакването на устната кухина със зелен чай, както и консумацията му, могат леко да оцветят зъбите ви. За да се възползвате максимално от неговите полезни качества, опитайте се да го консумирате без добавени захар и овкусители.

Контрол на рака

Ракът може да порази дори устната кухина. Учени от Тексаския университет, след проведени продължителни изследвания, са достигнали до извода, че антиоксидантите в зеления чай могат да намалят риска от клетъчни увреждания и развитието на тумори, съобщава bitedental.com.au. В едно от проучванията, пациенти с предракови лезии в устата са получавали екстракт от зелен чай, който е забавил прогресията до рак на устната кухина.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати