Здраве и красота

Защо солта е вредна и за костите?

Колкото повече солено ядем, толкова повече страдат костите ни

26.03.2022г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Солта е незаменима част от храненето. Тя присъства в почти всяко ястие, за да го овкуси и да подчертае естествените му качества. Тялото ни се нуждае от сол, за да функционира добре. Натриевият хлорид или обикновената трапезна сол действа като електролит, необходим за редица функции в организма. Но са нужни само съвсем малки количества сол, за да се възползваме от ползите ѝ за организма. Прекомерните количества носят вреди на тялото.

Прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане, затруднява работата на сърцето, предизвиква задържане на вода, което се отразява зле на бъбречната функция. Клетките задържат вода, издуват се и се създава предпоставка за повишаване на теглото, трупане на мастна тъкан, поява на целулит.

Какво се случва, ако спрете консумацията на добавена сол?

Солта обаче има още едно потенциално вредно въздействие и то е насочено към костите. Здравето на костите е също толкова важно, колкото и това на сърцето и белите дробове. Без здрави кости тялото ни ще рухне. От състоянието на костите зависи до голяма степен и качеството на живот. Старите кости непрекъснато се обновяват. Костното вещество се разгражда, а на негово място се синтезира ново и този процес протича постоянно, според клиника Майо.

Лошото е, че за разлика от останалите тъкани, костите рядко показват признаци на проблем, докато не стане твърде късно. Ето защо е важно да сме фокусирани върху превенцията и здравето им, докато все още не се е появил проблем.

Хитри начини да използвате солта в ежедневието

Ако в диетата си консумираме твърде много сол, това може да се отрази на състоянието на костите. Натрият е минерал, който е важен за организма, но в много малки дози. За да бъдат костите здрави и силни е добре солта да се избягва и да се консумира в малки количества.

Според American Bone Health, цитиран от healthdigest.com, твърде много сол в храненето може да предизвика множество здравословни проблеми, включително и с костите. Солта се разгражда в организма до натрий и хлорид, които са двете ѝ основни съставки.

Ползи за здравето от консумацията на сол

Когато хлоридът е прекалено много в организма, бъбреците ви ще направят всичко възможно да отстранят, да „изчистят“ хлорида от организма, като извлекат калций от костите ви, действащ като неутрализиращ агент. По този начин костите отслабват, стават по-чупливи и крехки. С течение на времето този процес може да доведе до сериозни проблеми с костната система.

Как да поддържате костите си здрави?

Има много начини да се погрижите за костите си. Спазването на здравословна диета, бедна на добавени соли е един от най-добрите избори. Така или иначе натрият може да се набави от много други храни, така че вероятността да изпаднете в дефицит на този минерал е минимална. Дори да избягвате да осолявате храната си допълнително, натрий има откъде да си набавите.

Свързани статии

Добавете повече полезни за костите храни. Сините сливи са един чудесен пример. В тях се съдържа коктейл от ценни за костите вещества, като калий, калций, магнезий, витамин К, полифеноли. Всички зелени зеленчуци и плодове съдържат големи количества витамин К, който е важен за синтеза на костно вещество.

Консумацията на протеини и много зеленчуци, както и млечни продукти, доставя оптимални количества калций, който според healthline.com е един от най-важните за костите минерали. Витамин D и витамин К допринасят за усвояването на калция. Наблегнете и на храните, съдържащи тези витамини.

Признаци, че консумирате твърде много сол

Правете редовни упражнения. Особено важни са силовите упражнения и упражненията с тежести. Те укрепват мускулите и костите, правят ги по-издръжливи и стимулират обновяването на клетките им.

Коментирай
Здраве и красота