Здраве и красота

Колко грама захар на ден е добре да консумирате

Какво количество се смята за здравословен максимум

12.04.2022г. / 07 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Захарта е една от най-вредните и опасни за здравето съставки. За съжаление, тя присъства в съвременния начин на хранене и то в големи количества. Захар под различни форми можете да откриете в изключително широка гама продукти, включително солени. Изкушаващо е да си хапнете нещо сладко, а нека да сме честни – често и прекаляваме. Като прибавим солените продукти, съдържащи захар, които консумираме, дневният прием надскача многократно здравословния максимум захар, който се счита за безопасен за здравето.

Кокосова захар – по какво се различава от бялата захар?

Почти всички хора определено ядат повече захар, отколкото трябва. Това смята диетологът доктор Джилиан Кълбъртсън от клиника Кливланд, цитирана от parade.com. Според нея, ако се вгледате по-дълбоко в диетата си или начина си на хранене, ще откриете колко много захар всъщност консумирате неусетно, без да си давате сметка за това.

Колко захар е твърде много?

Пълното избягване на захарта е много трудно, а и не се налага, освен ако не страдате от диабет или свързано с диабета здравословно състояние. Има здравословен минимум на прием на захар, който е добре да не надхвърляте. Не съществува определен точен грамаж, който да е еднакво полезен за всички.

Световната здравна организация предлага да се консумира захар, която да е в рамките на 10% или по-малко от общия калориен прием за деня. Колкото по-малко е количеството захари на ден, толкова по-добре. Според Американската сърдечна асоциация пък приемът на захар трябва да е още по-малък – сведен до 6%.

Ядете прекалено много захар, ако тези неща се случват с вас

Тъй като жените и мъжете имат различно тегло и ръст, за жените се препоръчва дневният прием да не надвишава приблизително 6 чаени лъжички без връх на ден, което се равнява на около 100 калории, приети от захари. За мъжете количеството е приблизително 9 чаени лъжички захар на ден, отново без връх.

Свързани статии

Може да звучи като наистина голямо количество, но всъщност повечето хора неусетно консумират дори повече от този препоръчителен дневен прием. Това става преди всичко заради подсладените напитки, тестените изделия, готовите пакетирани храни. Според проучвания, цитирани от parade.com, повечето хора консумират средно по около 475 калории на ден, идващи от захар.

Как кленовият сироп влияе на кръвната захар?

Според доктор Кълбъртсън, захарта няма никаква хранителна стойност, само калорийна. Тоест, тялото не се възползва от нея по никакъв начин. Тя предизвиква възпаления, метаболитни смущения, създава условия за наднормено тегло и повишава риска от диабет и сърдечносъдови заболявания.

За какви скрити захари да следите в етикетите на храните?

Захарта невинаги е под формата, която ще очаквате. Захарите в готовите продукти се влагат под формата на царевичен сироп, сок от агаве, декстроза, малтоза, меласа, мед, тръстикова захар, фруктоза, малцов сироп, кленов сироп.

10 признака на висока кръвна захар

Коментирай