Здраве и красота

6 причини за силна миризма на урината

Какво може да промени мириса и цвета на урината

31.03.2022г. / 17 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Миризмата на урината е специфична и вероятно не всеки би я определил като приятна. При всички положения обаче, миризмата на урината не трябва да е силна и натрапчива. Ако това се случи, има вероятност това да е провокирано от някои фактори, свързани със здравето, начина на живот и хранене. Ако сте здрави и всичко в тялото ви е наред, урината ви не трябва да мирише прекалено силно и твърде лошо.

Причини за поява на пяна в урината

Според учени от клиника Майо, урината нормално мирише леко на амоняк, но тази миризма не е натрапчива. Ако сте забелязали, че урината ви има лоша и странна, нетипична миризма, това може да се случи по много причини. Някои от тях могат да са сериозни, други са резултат от краткотрайни промени в начина на живот.

Статията е информативна. Ако забележите особена или силна миризма на урината, консултирайте се с лекар.

Кои са възможните причини за силна миризма на урината?

Според доктор Даниел Елиът от клиника Майо, цитиран от parade.com, възможните причини за поява на натрапчива миризма на урината могат да са:

Дехидратация

Една от най-честите причини за усилване на неприятната миризма на урината може да е дехидратацията. Дори леката дехидратация може да предизвика промени в цвета и мириса на урината. Ако не пиете достатъчно вода, урината става по-концентрирана на отпадни вещества и киселини, което засилва миризмата ѝ. Продължителната дехидратация може да доведе до инфекции на пикочните пътища, а в по-тежки случаи и на бъбреците. Ако пиете повече вода и течности, урината ще коригира миризмата и цвета си.

10 интересни факта за уринирането

Хранене

Някои храни, които присъстват често или в по-големи количества в храненето, могат да променят мириса на урината. Най-често това са кръстоцветните зеленчуци зеле, броколи, карфиол, спанак, аспержи. Чесънът, лукът също съдържат серни съединения, които могат да предизвикат по-силна и неприятна миризма на урината. Ако консумирате храни, богати на натрапчиви съединения, фитохимикали или твърде много протеини, това може да окаже влияние върху урината. Състоянието не е опасно и има временен характер.

Лекарства и добавки

Приемът на някои лекарства или хранителни добавки може да предизвика краткотраен или временен натрапчив, силен или неприятен мирис на урината. Медикаменти, съдържащи сулфати, могат да променят миризмата на урината. Високите дози витамини от група В, най-вече тиамин, могат също да променят мириса на урината.

Свързани статии

Инфекции

Ако урината мирише на застояло или има друг силен лош мирис, който не можете да определите, но усещате, това може да се дължи на инфекции на пикочните пътища. В такива случаи обикновено в тях се размножават болестотворни бактерии, които предизвикват възпаления, а като следствие се появява лоша миризма.

Защо стискането на урината е опасно?

Диабет

Един от симптомите на диабет, най-вече неконтролиран или скрит, е сладката миризма на урината. В нея се отделят захари, които организмът не е успял да обработи правилно. Излишната глюкоза се изхвърля от организма чрез урината, а това предизвиква сладко-кисела миризма на урината.

Бременност

Бременността предизвиква промени в хормоналния баланс в тялото на жената. Те могат да са причината за измененията в мириса и на урината. Възможно е тя да мирише по-силно и неприятно, да е по-концентрирана, по-мътна или тъмна.

Коментирай