Здраве и красота

Защо стискането на урината е опасно?

По-вредно е, отколкото мислим

26.02.2021г. / 08 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога се налага да задържате урината си по различни причини. Без значение дали пътувате и няма къде да отбиете или сте в работна среща и не можете просто да излезете от залата, се налага да стискате. Ситуациите, в които сме принудени да задържаме урината си са много и могат да се случват ежедневно. Това обаче има редица потенциални рискове за здравето.

Какво издава цветът на урината за вашето здраве?

Средно човек уринира по 6-7 пъти на ден. Някои повече, а други по-малко. Понякога не осъзнаваме нуждата си да отидем до тоалетната заради заетост или някаква друга ситуация, която възпрепятства този физиологичен процес. Пикочният мехур има голям капацитет, което позволява умишлена задръжка на урина за дълъг период от време. Възможно е в такива случаи на продължително стискане да почувствате внезапен порив да отидете до тоалетна.

Пикочната и отделителната система има функция да извежда токсините и отпадните продукти от метаболизма, както и хранителни вещества, изразходвана енергия. Когато тази функция бъде възпрепятствана може да настъпят редица проблеми заради натоварения пикочен мехур.

9 причини за промяна в миризмата на урината

Инфекция, спукване на пикочния мехур и изпускане са само част от проблемите, които могат да възникнат, ако задържате прекалено дълго и твърде често урината си.

Урината съдържа бактерии. Задържането ѝ означава да задържите бактериите вътре в тялото си. Те се натрупват и остават в тялото за по-дълго, отколкото трябва. В резултат се увеличава рискът от инфекции на пикочните пътища, пикочния мехур и бъбреците.

В редки случаи може да се случи и руптура (разкъсване) на пикочния мехур.

Стресът у учениците и подрастващите също е голям. Те често не могат да използват тоалетната по време на час, което може да доведе до някои рискове и инциденти с нощно напикаване например, особено при по-малките деца. Това заявява клиничният психолог Дейвид Дж. Лей през Psychology Today.

За какво подсказва мирисът на урината?

Разбира се, понякога наистина нямаме друга възможност освен да задържим урината си и като възрастни хора го правим. Важно е обаче това да не се случва често и за прекалено дълго време, защото това може да има своите негативни последици. Важно е да не потискате порива за уриниране всеки път, когато той се появи.

Коментирай