Здраве и красота

Клекове с пулсиране – защо са толкова полезни?

Как да ги изпълнявате правилно за по-добри резултати

04.04.2022г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Клековете са едно незаменимо упражнение, което работи по много начини. То е подходящо едновременно за отслабване, стягане на бедрата и дупето, за изгаряне на повече калории, за оформяне на фигурата. Ако упражненията за крака са ви любими или искате да наблегнете на тази част от тялото си, включването на клекове ще ви помогне.

Според Medicinenet.com, упражненията, базирани на сила, каквито са клековете, ускоряват метаболизма повече от кардиото, укрепват мускулите на бедрата и сърцевината на тялото, и могат не само да стегнат фигурата, но и да повишат самочувствието, пише healthdigest.com.

6 проблема в изпълнението на клекове, които вредят на здравето

Ако клековете са ви омръзнали обаче, вместо да ги премахвате от рутината си и да наблягате на други упражнения, включете клекове с пулсиране. Те са насочени към мускулите по различен начин от обикновените клекове и могат значително да обогатят програмата ви.

Клековете с пулсиране са невероятно упражнение за изгаряне на повече мазнини. Те тренират краката, дупето, коремните мускули. Клековете с пулсиране са алтернатива или по-скоро доразвита версия на обикновените клекове. Изпълняват се като се прави клек по стандартен начин с изнесен назад таз и колене, позициониращи се точно над пръстите на краката, като целта е да се образува паралел между бедрата и пода. Разликата е в това, че вместо да се изправите напълно при изтласкване, вие правите една или повече пулсации по средата по пътя нагоре.

Пулсирането между всяко повторение от позицията на дълбок (нисък) клек принуждава тялото да се бори със съпротивлението по още по-напрегнат начин, което донася допълнителна тежест при изпълнение на упражнението. За да постигнете максимални резултати е от съществено значение да използвате различните варианти на клековете, за да насочите тежестта към различни области на тялото и към различни мускули на краката и седалището.

4 причини да правите клекове всеки ден

Задържането в дълбок (нисък) клек води до по-силна умора и напрежение на мускулите. Това е знак, че работят по-усилено, което означава повече изгорени калории, по-укрепнала и силна долна част на тялото, по-стегнато ядро и долна част на гърба.

Как правилно да правите клекове с пулсиране?

Преди да започнете да правите пулсиращ клек се уверете, че изпълнявате стандартния дълбок клек по правилния начин. Така не само ще имате успех в постигането на целите, но и ще се предпазите от претоварване и травми.

Пулсиращите клекове се изпълняват подобно на стандартните, но с тази разлика, че при издигане нагоре се прави една допълнителна пулсация по средата, която има за цел да затрудни допълнително мускулите и да напрегне области от тях, които иначе не се напрягат достатъчно при стандартен клек.

3 идеи как да изпълнявате български клек

За да изпълните правилно стандартен клек е необходимо да поставите краката си в паралел, да изнесете таза максимално назад, като прехвърлите тежестта си върху петите си. Междувременно внимавате гърбът ви да е максимално изправен, а „опашката“ втъкната напред към таза, а не вирната навън. При спускане надолу коленете не трябва да надхвърлят върха на пръстите на краката, тоест те трябва да останат перпендикулярни.

След като сте овладели техниката на правилно клякане, добавете пулсация. След като загреете с няколко обикновени клека, за да подготвите мускулите, включете пулсациите. Започнете в 2-3 серии с пулсиращи клекове, като правите между 8 и 15 повторения в зависимост от степента на подготвеност и издръжливост. С времето ще можете да правите все повече.

5 начина да направите клековете по-ефективна тренировка

Уверете се, че сте разпределили поравно теглото си между двата крака, като най-голямата тежест трябва да пада върху петите. Когато движите таза си нагоре-надолу при пулсацията, внимавайте да не изкривявате гърба си, така че да остане в една права линия от главата до „опашката“.

Коментирай