Здраве и красота

Признаци, че мъдреците ви са за вадене

По какво личи, че е време да се разделите с тези кътници

08.04.2022г. / 10 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мъдреците са последните зъби, които поникват в устата. Неслучайно носят това наименование – не защото ставате по-мъдри след поникването им, а защото израстват в зряла възраст. Някои хора имат късмета мъдреците им изобщо да не израснат. Тези зъби са по-скоро ненужни, отколкото обратното, но природата все още се нуждае от еволюционно време, за да ги премахне от човешкия геном.

А дотогава, мъдреците ще продължат да измъчват милиони хора по света. Често се случва тези зъби да предизвикват куп проблеми, заради които се налага тяхното изваждане.

Части на тялото, от които нямаме никаква нужда

Мъдреците са кътници. Те се намират най-отзад и навътре в зъбната редица, което предполага не особено достатъчно място за тяхната поява. Те са с доста голям размер. Обикновено имат няколко корена, плоски са и заемат голяма площ. От всички зъби в устата, мъдреците имат най-голям потенциал да създават проблеми.

Мъдреците често са изкривени още в зародиш, което затруднява израстването им, а понякога го прави и невъзможно. Поради пренаселеност в устата, за мъдреците не остава свободно място, а те се изкривяват още преди да са поникнали, избутвайки кътниците до тях. Това е предпоставка за задължително изваждане.

Кои са признаците, че мъдреците ви са за вадене?

Има някои сигнали, които издават, че може би мъдреците ви са за изваждане. Ако усетите дискомфорт, който да ви наведе на тази мисъл, консултирайте се със стоматолог или лицево-челюстен хирург.

Бързи лекове при зъбобол

Според newburydentalgroup.com, цитирани от healthdigest.com, ако усетите дразнене на венците, лош дъх или вкус в устата, силни или слаби болки около някой зъб или болки, засягащи няколко зъба, задължително потърсете мнението на зъболекаря си.

Свързани статии

Не само непоникналите мъдреци могат да създават проблеми. Поникналите също могат да създават условия за болки и възпаления в околните тъкани. Горните мъдреци могат да причинят и възпаления в синусите, което да доведе не само до главоболие, но и до по-сериозни рискове за здравето.

Поникването на мъдреците може да направи миенето на зъбите по-трудно, тъй като последните кътници се намират дълбоко в устната кухина. Често достигането до вътрешния им ръб е трудно и непостижимо, което създава условия за кариес, натрупване на остатъци от храна, възпаления на венците.

Какво не бива да правим след вадене на зъб?

Ако усетите скованост в челюстта, напрежение, ограничаване на отварянето на устата и болка при дъвчене в задната част на челюстта, това също са признаци на евентуално наложително изваждане на мъдреците. В такива случаи може да се наложи операция. Въпреки че звучи страшно, тази така наречена операция е рутинна и се прилага много често в стоматологията.

Коментирай