Здраве и красота

Как да намалим подуването на краката

Пийте зелен чай

11.04.2022г. / 16 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подуването на краката е неразположение, което често се проява след продължително седене, стоене прав, липса на физическа активност, неудобни обувки, дрехи, нездравословно хранене, лошо кръвообращение, здравословни проблеми и други. Най-лесният и бърз начин да намалите отока в краката е да ги облеете със студена вода и да ги повдигнете на високо за кратка почивка. Вижте още няколко трика, с които да подобрите кръвообращението и да намалите подуването на краката. 

Внимание! Ако краката ви се подуват редовно и са съпроводени с други неразположения, консултирайте се с лекар. 

Кратка разходка и редовна физическа активност

Според западни експертите е добре да правим поне 30 минути упражнения всеки ден. Това освен че спомага да поддържаме добър тонус, също така и ни помага да подобрим кръвообращението. Бягане или ходене са само част от активностите, които могат да ни помогнат да подобрим кръвообращението. Кратките разтъпквания по време на работния ден също не бива да се пропускат.

Какво се променя, когато изминавате 10 000 крачки на ден?

Разтягане 

Още нещо, което може да правите преди и след тренировка е разтягането.  То спомага за увеличаване на гъвкавостта, допринася за добрата тренировка, ни подобрява притока на кръв към вашите тъкани и органи.

Вода, зелен чай и някои фрешове

Подуването на краката често може да се дължи на задържане на излишни течности, дехидратация. Ето защо е важно да си осигурим достатъчно количество вода. Зеленият чай също е чудесен за елиминиране на задържаните течности,  но също така ни осигурява и важни антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване на притока на кръв. Има и някои пресни сокове, за които също се смята, че допринасят за доброто ни здравословно състояние и по-малкото подуване на краката.

5 здравословни навика за намаляване на холестерола

Това са:

Сок от цвекло – богат е на витамини, минерали и антиоксиданти. Смята се, че редовната му консумация може да помогне и за намаляване на кръвното налягане. 

Фреш от нар -  богат на антиоксиданти, витамин С, който помагат на кръвоносната ни система, като укрепва кръвоносните съдове. 

Сухо четкане

Сухото четкане има много предимства за здравето (повече за него може да прочетете тук), като едно от тях е подобряване на кръвообращението и лимфния дренаж. Нашата кръв носи лимфна течност, която се филтрира през лимфните възли.

Свързани статии

Сухото четкане подпомага преминаването на лимфата през тялото и елиминирането на токсините от тялото, които също могат да допринесат за това да бъдем подпухнали.

Стъпки за ефективно сухо четкане:

  • Купете си специална четка за целта;
  • Направете ритуала преди да си вземете душ; 
  • Започнете от глезена и бавно се движете нагоре с кръгови движения, без да натискате силно;
  • Четкайте  всеки крак, стигайки до горната част на бедрата, приблизително около 5 минути за всеки крак;
  • Вземете си душ и нанесете подходящ лосион. 

Добавете суперхрани към вашето меню

Суперхраните са онези, които са много богати на хранителни съединения, като антиоксиданти, фибри и мастни киселини. Които подобряват кръвообращението, спомагат за елиминирането на излишните течности, осигуряват ви ситост, енергия, не допринасят за повишаването на кръвната захар и кръвното налягане. Такива са лук, чесън, риба, орехи, свежи плодове и зеленчуци, кисело мляко, пуешко месо, морски дарове, зехтин, ленено семе, семена от чиа, нар, авокадо, боб, леща и други. 

По материали от brightside.me

Коментирай