Здраве и красота

Маслото от мащерка спира косопада и ускорява растежа на косата

Маслото стимулира израстването на нова коса

13.04.2022г. / 15 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от мащерка има прекрасен аромат. В неговия състав са включени различни съединения, които според healthline.com, имат някои положителни ефекти върху здравето и красотата.

Мащерката като билка може да подобри здравето по различни начини. Според WebMD чаят от мащерка подобрява състоянието и функциите на червата и храносмилателния тракт. Той може да ви помогне да омекотите изпражненията и да ходите до тоалетна редовно. Подпомага овладяването на подуването и газовете, стимулира обмяната на веществата.

Грижа за косата с рициново масло против косопад

Мащерката може да допринесе и в подобряването на кръвообращението. Тя има лек разреждащ кръвта ефект, което може да предотврати образуването на съсиреци.

Маслото от мащерка може да се използва успешно и в ароматерапията. То е подходящо за различни релаксиращи масажи на стъпалата и тялото, като това стимулира кръвообращението и подпомага релаксацията на нервната система.

Маслото от мащерка има широко приложение и в подобряването на различни кожни състояния. То може да насърчи и по-бързия растеж на косата. Проучване от 2020 година, публикувано в Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, цитирано от heealthdigest.com установява, че маслото от мащерка и растителният екстракт от билката имат подмладяващ ефект върху скалпа, подхранва и хидратира в дълбочина, и стимулира обновяване на космените фоликули. Тези ефекти имат благоприятно действие при косопад и освен това стимулират бързия растеж.

Как кокосовото масло намалява риска от косопад и накъсване на косъма

Свързани статии

Косопадът се появява по много причини. Сред тях са генетични фактори, стрес, хормони, хранене, отслабване, бременност и раждане, кърмене. Явлението може да е временно, но и постоянно.

Според проучване от 2019 година, маслото от мащерка може да помогне и при хора с алопеция. Учените са третирали страдащи от тази форма на косопад в продължение на 7 месеца. Ефектите били доста положителни в сравнение с контролната група, която не е третирана с това етерично масло. В края на изследването хората са имали с до 40% по-забележим растеж на косата.

10 масла за здравословен растеж на косата

Ако имате сух и раздразнен скалп, който се лющи, маслото от мащерка също може да ви помогне и при този проблем. То има успокояващи, подхранващи, омекотяващи свойства, като същевременно хидратира кожата. Противовъзпалителните му свойства успокояват възпаленията във фоликулите, спират косопада и насърчават растежа, като същевременно изглаждат структурата на косъма и връщат блясъка му.

Коментирай