Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Той не се провокира от един фактор. Обикновено се натрупва вследствие на множество фактори и всички те влияят зле на здравето, а и на теглото. Съществува връзка между хронично високите нива на стрес всеки ден и наднорменото тегло. Стресът е и една от причините да не можете да отслабнете въпреки усилията, които полагате.

Когато стресът стане хроничен и е с постоянно високи нива в тялото, това предизвиква физически и психически отговор от организма, които оказват силно негативен ефект върху теглото, според Stanford Medicine, цитиран от livestrong.com.

Как пълнеем от стрес?

Ако живеете в продължително високи нива на стрес, това може да промени функционирането на клетките, а това оказва сериозен негативен ефект върху всички процеси в организма, особено на метаболитно и хормонално ниво.

Кои са начините, по които стресът е свързан с наднорменото тегло?

1. Стресът може да намали нивата на активност.

Стресът засяга организма на всеки човек по индивидуален начин. Въпреки че оказва еднакво негативни ефекти върху всички, той може да се прояви повече в дадена област при някои хора, отколкото в друга при други. Едно от най-честите проявления на стреса е намаляването на енергийните нива в тялото, което оказва влияние върху активността. Така попадате в омагьосан кръг на наднормено тегло и липса на енергия за физическа активност, с помощта на която да го редуцирате. Натрупването на стрес в организма води до хронична умора и ниски нива на енергия.

2. Стресът се намесва в процесите на съня.

Сънят е изключително важен за правилното протичане на метаболизма. Когато сънят е нарушен, метаболитните процеси и правилните обмяна и усвояване на хранителните вещества търпят различни смущения. Ако не спите добре, вероятността да страдате от наднормено тегло, е по-голяма. А една от възможните причини да не спите добре и да имате нарушения в съня е именно стресът. Той оказва отрицателно влияние върху механизмите на съня, настроението, способността на организма да си почине от ежедневните умствени и физически натоварвания.

Каква е истинската връзка между наднорменото тегло и стреса?

3. Стресът влияе на храненето и диетата.

Според учени от Robert Wood Johnson Medical School, стресът може да повлияе храненето в две посоки – както да ви накара да преяждате и да консумирате висококалорични храни, така и да гладувате, да изгубите апетит. Високите нива на стрес стимулират повишаването на хормона на стреса кортизол, който предизвиква глад за сладки, солени, мазни, пържени, калорични храни, които създават временно усещане за спокойствие, според клиника Кливланд.

Стресът и тревожността могат и да предизвикат липса на апетит при някои хора, което е не по-малко опасно за здравето, тъй като може да причини поднормено тегло, от което могат да възникнат редица потенциално опасни за здравето промени в здравословното състояние.

4. Стресът може да забави метаболизма.

Стресът засяга всички системи в организма, включително нервната, ендокринната и имунната. Тези три системи работят в тесен синхрон. Когато той бъде нарушен заради високите нива на стрес, натрупани в тялото, може да последва хаос в хормоните и промени в метаболизма. Един от възможните ефекти от тези нарушения е забавянето на метаболизма, което е предпоставка за наднормено тегло дори без да увеличавате приема на калории.

Още по темата

5. Кортизолът може да повлияе секрецията на инсулин.

Когато в тялото се натрупват високи нива на стрес за дълъг период от време, това може да остави организма изложен на влиянието на кортизола. Хронично високите нива на кортизол затрудняват правилната секреция и усвояване на друг важен за метаболизма хормон – инсулин.

Постоянно високите нива на кортизол могат да причинят състоянието инсулинова резистентност, при която клетките на организма стават слабо чувствителни към инсулина. Това провокира панкреаса да секретира още по-големи количества инсулин, за да осигури нужния ресурс за разграждането и усвояването на въглехидратите и захарите.

Знаци, че сте твърде стресирани

Инсулиновата резистентност има и още един скрит негативен ефект – тя може да изпраща сигнали към мозъка, че сте гладни, особено за сладко, което да отключи огромен апетит.

За да се справите с наднорменото тегло, преди всичко е важно да се опитате да се справите и със стреса. Ако успеете да намалите нивата му в организма, това ще подпомогне и здравословното управление на теглото.