Здраве и красота

Как пълнеем от стрес?

Той е една от основните причини за наднорменото тегло

14.08.2015г. / 10 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Покачване на теглото, все по-голям и чест апетит към бързите храни, тънка коса, вяла кожа... Това са само част от симптомите, подсказващи, че сте изложени на постоянен стрес. 

Въпреки че са налице, често подминаваме сигналите, които тялото ни дава.

Защо пълнеете, а не сте променили начина си на хранене? Вижте в следващите редове. 

Трупаме мазнини  в областта на корема

Когато сме изложени на стрес, тялото ни решава, че има нужда от повече гориво за евентуално бягство или борба. Веднага съхранената глюкоза се освобождава от мускулите и черния дроб и се изпраща по кръвния поток.

В този момент, ако не спортуваме, глюкозата остава неизползвана и се съхранява като излишни мазнини в областта на корема. Защо точно там?

Клетките в коремната област имат повече рецептори за стрес хормона кортизол, отколкото всяка друга част на тялото. Ето защо хората, чийто организъм отделя повече от хормона на стреса, трупат повече мазнини около талията. 

Инсулинът е важен хормон, който регулира нивата на кръвната захар. Когато сме изложени на стрес, тялото ни отделя по-високи количества инсулин, което пък възпира превръщането на глюкозата в енергия.

Организмът складира мазнини и ако водим застоял начин на живот, има риск от дългосрочно покачване на телесното тегло. Ето защо е важно и какви храни консумираме. Трябва да хапваме такива, които са с по-нисък гликемичен индекс.

Стресът е причина за увеличаването на хормона естроген. Той отговаря за женските форми, но и за увеличаването на излишните мазнини в областта на бедрата и долната част на тялото. 

Хроничният стрес е причина и за забавяне функцията на щитовидната жлеза. Когато сме стресирани тялото ни е постоянно „нащрек“ за възможни опасности. Тогава започва да пести енергия за потенциално действие.

В отговор на това, щитовидната жлеза забавя своята функция, метаболизмът се нарушава, а загубата на тегло не само става по-трудно, но и започваме да трупаме излишни килограми. 

Свързани статии

Стресът е причина и за нарушаването на бактериалния баланс в червата. В резултат ние чувстваме все по-често дискомфорт в стомаха. Появяват се запек или диария. Лошото храносмилане също е предпоставка за покачването на телесното тегло.

Затова е важно да консумирате всеки ден полезни храни, които съдържат пробиотични бактерии, както и  пребиотици (стимулират растежа на добрите бактерии в червата; съдържат се в храни като банани, бобови растения и други). 

Снимка: istock

Коментирай