Здраве и красота

Кои подправки може да консумирате по време на бременност

За повече аромат в ястията

01.05.2022г. / 05 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Начинът на хранене по време на бременност е от съществено значение за здравето на бременната и развиващото се бебе. Бъдещата майка не бива да се лишава от важни хранителни групи, които ѝ осигуряват необходими хранителни вещества. През деветте месеца, всяка жена има своите апетити към определени храни, напитки, дори подправки. Ако се чудите кои подправки може да консумирате докато сте бременна, вижте някои от тях в следващите редове.

Внимание! Тази статия има информационен характер. Добре е да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.

Куркума

Куркумата съдържа активно вещество, наречено куркумин. За него е известно, че е естествен детоксикатор, който спомага за предпазване на черния дроб, както и за намаляване на оксидативния стрес. За куркумата се смята, че е подходяща за консумация по време на бременност, но както с другите подправки, така и с нея не бива да се прекалява.

Безопасно ли е да тичате, ако сте бременна?

Джинджифил

Джинджифилът е ефективен за облекчаване на сутрешно гадене по време на бременността. Джинджифил може да се добавя към фрешовете, да се консумира под формата на чай, да се сдъвква.

Как да облекчите запека по време на бременност

Черен пипер

Черният пипер е богат източник на хром, който е необходим и по време на бременността. Ниските нива на хром могат да повишат нивото на кръвната захар и холестерола, което може да доведе до диабет или сърдечни заболявания, смятат учени. Ако харесвате подправката черен пипер и не изпитвате неразположения от консумацията ѝ, може да я добавите към менюто си в умерени количества.

Свързани статии

Кардамон

Ароматния кардамон може да намерите и под формата на чай. За него се смята, че помага за преодоляване на гаденето.

Лук

Лукът, който не е на прах, е богат източник на фолиева киселина. Бременната жена се нуждае от фолиева киселина за развитието на мозъка на плода, клетъчното делене и синтеза на ДНК. Според редица западни изследвания, получаването на достатъчно количество фолиева киселина би могло да предотврати дефекти на невралната тръба. Според препоръка на учени, добре е да се консумират богати на фолиева киселина продукти с храни с високо съдържание на витамин С.

Коментирай