Здраве и красота

Стягащи маски за кожа, склонна към омазняване

За повече красота

04.05.2022г. / 13 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка дама се отличава с различен тип кожа на лицето. Тези, които са с кожи, склонни към омазняване, знаят, че понякога е трудно да се овладее секрецията на себум, лъщенето, дори когато сме с грим.

Има редица фактори, които влияят на това доколко нашата кожа ще се омазнява. Консумацията на въгелхидрати като тестени изделия и захар е една от тях, колкото и да не ви се вярва. Хормоналните промени, наднормените килограми, както и козметика, която ползваме също имат отношения. Това, което не бива да забравяме е, че мазната кожа на лицето също се нуждае от хидратация.

Стягащи маски срещу двойна брадичка

Ползвайки неправилните козметични продукти, можем да повлияем отрицателно на това. Ето защо е важно да ползваме точните продукти. Маските за лице не са едни от тях. В домашни условия можем да си позволим да ползваме редица естествени съставки, които правят кожата красива, а и помагат за овладяване на прекаленото омазняване. Такива са хумата, домат, белтък, смляно кафе и други.

Вижте 3 идеи за домашни маски за по-мазна кожа на лицето, с които да разкриете нейната красота.

Мед и кафява захар/смляно кафе

Една от най-честите грешки в грижата за по-мазната кожа е, че се опитваме да намалим излишния себум, използвайки продукти съдържащи алкохол, които изсушават кожата. Това допринася за още по-голямото ѝ омазняване.

Медът има антибактериални и антисептични свойства, спомага за стягането на кожата, овлажнява и подобрява тена ѝ. Може да се нанася самостоятелно или да се комбинира с други продукти като мляко, както и кафява захар. Към 1-2 с. л. мед добавете 1 ч. л. кафява захар и по желание няколко капки пресен лимонов сок.

Разбъркайте, нанесете маската върху чиста и суха кожа с леки масажни движения (избягвайте зоната около очите). Така ще елиминирате и мъртвите кожни клетки. Оставете я да действа 10-15 минути, след което изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем.

3 маски за очи за повече свежест и по-малко подпухване

Банан и мед

Бананите са едни от най-добрите плодове за кожа, склонна към омазняване. Бананите имат нежни ексфолиращи свойства, без да влияят отрицателно на кожната бариера. В комбинация с мед, озаряват и стягат кожата. Намачкайте половин добре узрял банан и добавете към него 1 с. л. мед. Разбъркайте добре и нанесете маската върху чиста кожа. След 10 минути изплакнете и нанесете подходяща козметика.

Свързани статии

Алое вера и мед

Алое вера има редица ползи за здравето и красотата на кожата. Има добри овлажняващи и противовъзпалителни свойства, стяга кожата, подобрява нейния вид. Комбинирайте 1-2 с. л. гел от алое с 1 ч. л. мед. Може да нанесете маската с помощта на пръсти или четка за нанасяне на маски. Тази комбинация от съставки е подходяща и за зоната на околоочния контур. Оставете маската да действа 10-15 минути. След това изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем, ако е необходимо.

Коментирай