Здраве и красота

Здравословни и вредни начини да ядете овесени ядки

Някои нездравословни практики могат да направят овесените ядки лъжливо добър избор

19.05.2022г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овесените ядки са един от най-добрите избори, които можете да направите за закуска. Те обаче могат да са както здравословно приготвени, така и не толкова полезни. Всичко зависи от това какви овесени ядки избирате в магазина, четете ли внимателно етикетите за добавени съставки, с какво поднасяте овесените ядки. Не мислете, че щом овесените ядки по същество са здравословни, значи можете да ги „украсите“ с течен шоколад за закуска.

Защо е по-добре да накисваме овесените ядки от вечерта?

Вижте някои здравословни и други, не особено полезни начини да ядете овесени ядки.

Здравословно: накиснати овесени ядки за цяла нощ

Един от полезните начини да консумирате овесени ядки е да ги оставите да се накиснат в кисело или прясно мляко през цялата нощ. След като набъбнат, те освобождават здравословните си елементи и стават приятни и вкусни за ядене. На сутринта добавете пресни плодове и ядки по избор, може и малко фъстъчено масло или любим тахан. Приготвени по този начин, овесените ядки имат свойството да балансират кръвната захар, което предпазва от диабет тип 2.

Нездравословно: добавяне на захар и други сладки декорации

Мисълта, че ядете овесени ядки може да ви накара да си мислите, че щом са здравословни можете да ги ядете във всякакви форми без угризения. Това понякога кара човек да ги украси с малко течен шоколад или захар. Всъщност това са едни от най-нездравословните избори, които можете да направите. Добавянето на сладки щрихи към овесените ядки ги прави още по-висококалорични, с още по-висок гликемичен индекс и обезсмисля консумацията им. Овесените ядки сами по себе си съдържат естествени захари и въглехидрати. Добавянето на още захари товари организма с излишни калории и повишава кръвната захар.

Защо е добре да добавяте боровинки към овесените ядки на закуска

Здравословно: цели овесени ядки

В търговската мрежа можете да откриете голямо разнообразие на овесени ядки във всякакви форми – пълнозърнести, цели, рафинирани, фини и други. Най-здравословният избор е да предпочетете цели или пълнозърнести овесени ядки, които не са пречистени и не са преминали някаква рафинираща обработка. Така в тях се запазват протеините и фибрите, които имат огромно здравословно значение.

Нездравословно: ядете овесени ядки без протеин

Тъй като овесените ядки са много, много богати на въглехидрати, те товарят организма и карат панкреаса да освобождава големи количества инсулин. Ако редовно консумирате големи количества въглехидрати и захари, трябва да знаете, че това може да ви постави в риск от инсулинова резистентност и диабет тип 2 с времето. Протеините, от друга страна, имат свойството да забавят усвояването на въглехидратите и захарите, като стабилизират нивата на кръвната захар. Добавяйте протеини към закуската си с овесени ядки – бадеми, лешници, фъстъци, кисело мляко. Те ще имат положително въздействие и спрямо сърдечносъдовата система, намалявайки холестерола.

Кафяв ориз или овесени ядки – кое е по-здравословно?

Здравословно: добавете мляко към овесените ядки

Вместо да добавяте някаква друга подсладена течност или напитка към овесените ядки, по-добре е да предпочетете неподсладено кисело или прясно мляко. Те са богати на калий и калций, които държат кръвното налягане и кръвната захар под контрол.

Какво да добавите към овесените ядки, за да ги направите по-здравословни

Нездравословно: сушени плодове в овесените ядки

Сушените плодове са превъзходни на вкус, наситено сладки и леко кисели. Чудесен вариант са за обогатяване на закуската с овесени ядки и неслучайно са така изкушаващи. Някои производители ги добавят директно в пакетите с готови смеси за закуска. Те обаче не са особено здравословен избор, защото често са подправени със захар, а и сами по себе си са много наситени с естествени плодови захари. Честата им консумация и редовното им добавяне в овесените ядки повишава риска от напълняване, затлъстяване, отключване на инсулинова резистентност, диабет тип 2.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време