Динамичното ежедневие, липсата на достатъчно сън, настъпването на пролетта може да ни накарат да се усещаме по-уморени. Но с повишаването на пролетните температури и настъпване на лятото, усещането за умора, дори след като сме си починали добре, може да не изчезне.

Защо летните температури ни карат да усещаме умора?

Учените смятат, че излагането на слънце може да намали синтеза на мелатонин в тялото ни, който е хормон, регулиращ не само съня, но и настроението ни. По-ниските нива на мелатонин могат да бъдат една от причините да се усещаме по-мудни.

Също така, в жегите на тялото му се налага да работи по-усилено, за да се охлади чрез изпотяване. Този процес също оказва влияние върху енергийните ни нива.

Свежи рецепти за разхлаждащи летни напитки

Липсата, недостигът на сол или натрий в тялото ни също може да повлияе на това колко сме енергични. Загубата на сол се дължи главно на изпотяване и води до ниски нива на натрий, което е известно като хипонатриемия. Това може да причини замайване, главоболие и мускулни крампи, особено ако тренираме интензивно през летния сезон. Ето защо е важно да си набавим достатъчно електролити и да сме добре хидратирани. Повече за това кои са важните електролити за енергия може да прочетете тук. Разбира се това не означава да прекалявате с консумацията на солени храни.

Когато настъпи късна пролет, лято, обичаме да работим или да релаксираме в помещението, в което можем да се охладим с климатик. Без значение дали работи климатик или когато сме на закрито, температурите със сигурност са по-ниски, отколкото навън.

Витамини и минерали за повече енергия

Излизането ни, дори движейки се на сянка, за тялото е бърза промяна на температурата, което също води до изтощаване на организма. Специалисти препоръчват да изключим климатика 5-10 минути преди да излезем навън, за да може тялото ни да се аклиматизира.

Летните жеги може да доведат до загуба на апетит, отпадналост, главоболие, световъртеж, безсъние и други.

Как можем да си помогнем и да намалим проявата на тези неразположения?

Добра хидратация

Умората и сънливостта са често срещани признаци на дехидратация през летния сезон. Ето защо е важно да пием достатъчно вода. Може да хидратираме тялото си и чрез консумацията на кокосова вода, която е богата на електролити, но също така и консумирайки свежи плодове, зеленчуци.

По-леко хранене

Обилното хранене също може да ни накара да усещаме умора и липса на енергия. Съвсем естествено през пролетта и лятото, тялото ни преминава от зимно към пролетно-лятно меню, което включва повече плодове, зеленчуци, ядки, риба, пуешко, пилешко, морски дарове. Добре е да избягваме пържените храни, колбасите, червеното месо, тестените и захарни изделия.

Още по темата

Внимание към напитките

Важно е да избягваме прекалената консумация на напитки, съдържащи кофеин, алкохол, захар, ако искаме да бъдем енергични през лятото. Освен с вода може да се освежим с айрян, лимонада, но приготвена с малко мед, студен чай, но домашно приготвен и подсладен с мед, а не със захар или подсладители.

Също така следете за нивата на кръвното налягане дали не е ниско, спортувайте, осигурете си достатъчно сън и почивка, намалете стреса, ограничете излагането на слънце.

Снимка: Unsplash