Здраве и красота

Помага ли нарът при високо кръвно налягане

Чудесните ползи от нара и сока му

18.05.2022г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нарът е прекрасен сочен плод с много ползи за здравето. Той е изпълнен с хранителни вещества и микроелементи, витамини и минерали, изобилие от антиоксиданти. Според healthline.com, нарът може да се нарече суперхрана заради хранителните си ползи. Той е незаменим източник на фибри, витамини и минерали, сред които в големи количества магнезий, калий, витамин С, фолиева киселина, фосфор, желязо. Едновременно с това нарът е беден на калории и мазнини, което го прави храна, подходяща за диети и хранителни режими.

Как портокаловият сок може да помогне за намаляване на кръвното?

Някои от изследванията показват, че заради богатото наличие на минерали и антиоксиданти, нарът има свойството да подпомага и контрола на кръвното налягане, според WebMD.

Благодарение на изобилието от антиоксиданти в състава си, нарът допринася за превенцията на втвърдяването на артериалните стени, понижаването на холестерола, контрола на кръвното налягане. Нарът е много богат на полифеноли, които имат благотворно влияние върху сърдечносъдовата система.

Изследване, публикувано в списание Clinical Nutrition показва, че сокът от нар и самият плод съдържат антиоксиданти и ценни минерали, които потискат възпаленията в тъканите. Освен това съдържат ензим, който регулира кръвното налягане в кръвоносните съдове и предотвратява съсирването на кръвта.

Мит или истина: кафето повишава ли кръвното налягане?

Според друго проучване от 2012 година, публикувано в Plant Foods for Human Nutrition, за да усетите ефекта от сока от нар е препоръчително да го пиете всеки ден в продължение на минимум месец. Благодарение на полифенолите и минералите в него, кръвното може да се понижи с няколко пункта. Друго изследване от 2017 година, публикувано в Pharmacological Research установява, че независимо от продължителността на консумацията и количеството сок от нар, той има положителен ефект върху контрола на кръвното налягане и цялостното здраве.

Свързани статии

Според Medical News Today е важно какъв сок от нар избирате. В някои готови продукти се съдържат добавени захари, които не са здравословна опция. За предпочитане е сокът да е прясно изцеден и без добавени консерванти, подобрители, овкусители и захари. Ако можете да си го приготвяте сами вкъщи ще е най-добре.

3 важни причини да следите кръвното си налягане

Забележка: Ако страдате от високо кръвно налягане, задължително се консултирайте с лекар, който да назначи необходимата терапия. Сокът от нар не замества медикаментозното лечение. Той е само природно здравословно помощно средство.

Коментирай