Здраве и красота

Ползите за кожата от витамин Е и как да го употребявате

Против бръчки, за добра хидратация и дълбоко подхранване

21.05.2022г. / 05 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грижата за кожата е важна за поддържането ѝ в добро и жизнено състояние. Подхранването и хидратирането, както и употребата на антиоксидантни съставки са важни елементи от правилната поддръжка на кожата и предпазването ѝ от преждевременно стареене.

Витамин Е е един чудесен пример за естествена съставка, която дава именно тази богата палитра от грижи за кожата. Не е необходимо да се снабдявате с огромен набор от козметични продукти. Достатъчно е да се придържате към основните прости съставки, които дават невероятни ползи за кожата. С помощта на витамин Е можете да си приготвите няколко полезни рецепти за грижа за кожата, които са напълно естествени и имат мощен антиоксидантен ефект върху кожата.

Защо витамин Е е важен за кожата?

Витамин Е е мощен антиоксидант, който предпазва тъканите и клетките от увреждане както на кожата, така и на всички органи в тялото.

Кои са основните ползи от витамин Е?

Бори се със свободните радикали

Свободните радикали предизвикват възпаления в тъканите, преждевременно стареене, които се отразяват зле на кожата. Микровъзпаленията, причинени от оксидативния стрес в тъканите карат кожата да повяхва, да се появяват фини линии и бръчки, да изглежда състарена. Свободните радикали карат кожата да изглежда с нарушена структура. Като мощен антиоксидант витамин Е има свойството да се бори с влиянието на свободните радикали, особено ако се включва ежедневно в грижата за кожата.

Дълбока хидратация

Витамин Е има силно омекотяващ и хидратиращ ефект. Той прониква във външния и вътрешните слоеве на кожата, като подхранва и спомага за задържането на влагата в клетките. Добре хидратираната кожа е по-малко склонна към преждевременно стареене и поява на бръчки.

Витамини и минерали за добро здраве и енергия през пролетта

Намалява бръчките

Витамин Е има свойството да подпомага забавянето на стареенето на кожата. Той намалява появата на фини линии и бръчки. Неслучайно е съставна част от редица продукти с антистареещи съставки и ефект. Като мощен антиоксидант, витамин Е има свойството да намалява вредното влияние на околната среда, слънчевите лъчи, свободните радикали, които вкупом ускоряват стареенето и спомагат за ранна поява на бръчки.

Ускорява процесите на заздравяване

Витамин Е е важен и за нормалното протичане на заздравителните процеси в кожата. При външното му прилагане, а и чрез консумацията на храни, съдържащи витамин Е, кожата се снабдява с необходимите вещества за нормално и бързо зарастване на раните.

Как да използвате витамин Е за красива и млада кожа?

Тъй като витамин Е е антиоксидант, най-добрият начин е да го приложите локално. Разбира се, можете да консумирате и храни, богати на ценното вещество. Сред най-добрите източници на витамин Е са ядките, семената, зехтин, бадемово масло, слънчогледово семе, авокадо, кедрови ядки, червени чушки, бразилски орехи.

4 витамина за здрав черен дроб

Можете да добавяте естествено масло от витамин Е към козметиката, която използвате. Различни овлажнители, хидратанти, слънцезащитни лосиони и кремове могат да бъдат обогатени с няколко капки витамин Е или цяла капсула.

Ето и някои примерни рецепти:

--->>>

Коментирай