Здраве и красота

Как пчелният восък прави кожата по-красива и здрава

Богат е на витамин А

20.05.2022г. / 13 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Избирайки козметиката в грижа за нашата кожа, все по-често обръщаме внимание на съставките в нея. Харесваме иновативните решения на дерматологичните лаборатории, но търсим и естествени съставки. 

Пчелният восък е естествено, органично вещество, което се „произвежда“ от медоносни пчели и има редица предимства, когато се използва върху кожата. Той е популярна съставка в продуктите за грижата за кожата, но и за косата. Студеният пчелен восък е твърд и лесно се начупва. Загреели се, той има много по-мека, ковка текстура. 

Многобройните ползи на прополиса за здравето

Продуктът е подходящ и за сдъвкване, но под контрол на специалист, тъй като се смята, че може да помогне за детокс на тялото, повишаване на имунитета, подобряване на храносмилането и други. 

Как помага на кожата да бъде по-красива и здрава? 

Пчелният восък е популярна съставка в козметичните формули. Има прекрасен мек аромат, но най-важното е, че помага за поддържане на кожата овлажнена, оставяйки я мека и гладка. Често влиза в състава на кремове за тяло и лице, маски за лице, лосиони, гримове, пилинги, балсами за устни, за пети, дори сапуни. 

Той е чудесна грижа за всеки тип кожа и особено за по-сухата, тъй като незабавно хидратира и прави текстурата ѝ еластична. 

Смята се, че пчелният восък действа като защитна бариера между кожата и всякакви стресови фактори от околната среда. 

Пчелният прашец помага за зачеване и при проблеми с простатата

Не запушва порите, докато подхранва кожата ѝ позволява да диша. 

Но добрата хидратация и овлажняването не са единствените предимства на пчелния восък, тъй като той е и чудесен ексфолиант и помага да елиминираме мъртвите кожни клетки, като това спомага за подмладяването на кожата ни.

4 маски с мед за перфектна кожа

В комбинация с естествени масла или други суперсъставки, този естествен продукт, създаден от пчелите помага и за намаляване появата на бръчки, както и подобряване състоянието на вече съществуващи. 

Свързани статии

Пчелният восък е известен и със своите антибактериални свойства и се смята, че действа благоприятно на проблемни кожи, склонни към акне, както и че спомага за заздравяването на увредената кожа. 

Богат е на витамин А, който насърчава регенерацията на клетките. Противовъзпалителните свойства на восъка се смята, че го правят подходяща грижа дори и за чувствителните кожи, както и такива с екзема. 

Богат е на мастни киселини, етерични масла, витамини, каротеноиди и други полезни вещества.

Внимание! Преди всякакъв вид употреба на пчелния восък, се консултирайте със специалист.  

Коментирай