Здраве и красота

Как да използвате розмарин за бърз растеж на косата

Серуми, маски и терапии за коса с масло и листа от розмарин

21.05.2022г. / 05 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Има моменти, в които косата ви може да страда. Може да изгуби жизнеността си, да стане суха, да започне да пада по-ускорено, а това е плашещо за всяка жена. Причините за косопад и загуба на влага в косъма могат да бъдат много. 

За щастие, много от продуктите, които могат да помогнат на косата да върне жизнеността си и да ускори растежа си се намират в кухнята ви. Даровете на природата могат да ускорят растежа, да регенерират косъма и да го хидратират в дълбочина. 

3 домашни терапии за увредена и изтънена коса

Розмаринът е една прекрасна билка с много свойства и качества, от които косата ви може да се възползва. 

Как да използвате розмарин за здрава и лъскава коса?

Розмарин за бърз растеж на косата 

Розмаринът се използва от древни времена като средство за стимулиране на растежа на косата. Билката има свойството да стимулира кръвообращението в скалпа, което засилва доставката на кислород и хранителни вещества в корените на косата. Този процес благоприятства растежа и подобрява състоянието на косата, прави я по-гъста и лъскава. 

Маски за коса с извара против косопад

Възпалението в скалпа е фактор, който носи негативи на косата. Розмаринът има противовъзпалителни свойства, които се отразяват много добре на кожата на главата, а оттам и на косата. Намаляването на възпалението стимулира космените фоликули и растежа. 

Как да си направите серум за растеж на косата с розмарин?

  • 1 супена лъжица масло от жожоба; 
  • 1 супена лъжица арганово масло; 
  • 9 капки масло от розмарин; 
  • 9 капки масло от лавандула. 

Смесете всички съставки в подходящ съд. Разклатете много добре. Масажирайте върху скалпа вечер и оставете серума да действа през нощта. На сутринта измийте с шампоан. 

5 начина да използвате яйца за здрава коса

Добавете розмарин към шампоана

За да направите шампоана си част от възстановяващата терапия за коса, добавете етерично масло от розмарин към него. Капнете няколко капки масло от розмарин в шампоана си за по-лъскава, здрава, жизнена коса, а и за по-бърз растеж. 

Ревитализиране на косата със спрей с розмарин

Розмаринът има противовъзпалителни свойства, които помагат на косата да активира растежа си, да бъде по-стабилна и жизнена. Смесете ¾ чаша листа от пресен розмарин с 1 чаша гореща вода. Покрийте с капак и оставете да се накисват 1 час. Прецедете течността, пресипете в спрей бутилка и пръскайте косата след измиване с шампоан без изплакване. 

Как да ползвате масло от авокадо за коса

Подхранваща маска с розмарин 

  • 1 чаша кисело мляко;
  • 1 супена лъжица мед;
  • 10 капки масло от розмарин; 
  • 1 чаена лъжица масло от жожоба.

Смесете всичко в купа, като разбъркате много добре. Нанесете маската в корените и разнесете по дължина на косъма. Оставете да подейства 30-40 минути и измийте. 

Коментирай