Здраве и красота

Как да използваме масло от розмарин при косопад

Счита се, че маслото от розмарин подобрява състоянието на скалпа и намалява косопада

22.01.2024г. / 10 35ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Розмаринът е една от най-популярните подправки в кулинарията, но както риган, мента, канела, така и розмаринът може да се намери и под формата на етерично масло. Освен за готвене, то може да се ползва и за козметични цели.

През последните месеци една от топ тенденциите при домашните грижи за коса се превърна именно маслото от розмарин. В различни видеа потребители на TikTok, а и други социални мрежи, споделят за предимствата на употребата на розмарина, утвърждавайки този тренд в истински хит.

В следващите редове ще разгледаме ползите от маслото, специално при проблеми като силен косопад - често срещан при дамите.

Маслото от розмарин има няколко здравословни предимства, които го превръщат в предпочитано домашно средство за третиране на косопад:

  • противовъзпалителни свойства;
  • подобрява циркулацията и така може да предотврати фоликулите да не са добре снабдени с кръв и това да доведе до косопад;
  • подобрява състоянието на сухия скалп, хидратира и подхранва;
  • намалява дискомфорта при сърбеж.

Има два основни начина за употреба на маслото от розмарин

Смес от две масла

  • Смесете 5 капки масло от розмарин с една супена лъжица кокосово масло или масло от жожоба. След баня втрийте маслото нежно в скалпа, масажирайте. Измиването на маслото не е задължително, ако решите да го отмиете, изчакайте поне 5-10 минути да подейства.

Свързани статии

Добавете го към шампоана

Можете да добавите масло към шампоана или балсама, но не се увличайте в количеството. Достатъчно е да сложите 2-3 капки в дланта и след това да сипете шампоана, да смесите и да нанесете на косата. 

Свързани статии

 

Коментирай