Здраве и красота

Ползи за здравето от келтската морска сол

Богата е на калий

27.05.2022г. / 05 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Солта е една от най-често използваните подправки. Всяко домакинство си има своите предпочитания за вид сол. Чували ли сте келтската морска сол? Тя се добива от Келтско море. Тя може да бъде по-тъмно оцветена в сиво.

Цветът ѝ  се дължи на високото минерално съдържание, което се задържа в солта, по време на нейното изпаряване и сушене на слънце. Келтската морска сол е богата на йод, магнезий, желязо, манган, цинк, калий. 

5 подправки, които заменят солта в ястията

Смята се, че консумацията ѝ ни осигурява достатъчно количество калий и магнезий и в пъти по-малко натрий. Този вид сол има люспеста остра текстура, която придава солен вкус на ястията ни. 

Тя може както да се консумира, така и да се ползва локално върху кожата, както някои други видове сол. 

Екзотични видове полезна сол

Келтската морска сол също като обикновената морска е подходяща за вани, накисване на краката, обливане след като е разтворена предварително във вода. Също така е подходяща и за приготвянето на домашни ексфолианти. Смята се, че самата сол действа като дезинфектант, докато микроелементите в нея облекчават раздразненията по кожата, спомагайки за намаляване на възпаленията. 

Западни експерти препоръчват солените измивания с келтска сол при обриви, акне и розацея. Не бива обаче да се прекалява с тях, тъй като кожата може да стане суха. След обливане е важно да се нанесе подходяща козметика върху тялото и лицето. 

Храни за по-добро кръвообращение

Известно е, че този вид сол съдържа 92 основни минерала, като 24 от тях се считат за абсолютно необходими за основни функции на тялото. Недостигът им може да доведе до мускулни спазми, разстройство на нервната система и мозъчно увреждане. За разлика от обикновената готварска сол, келтската намалява задържането на излишни течности в организма, като по този начин и намалява напрежението в ставите. 

Келтската морска сол се смята, че може да помогне и за намаляване на отока в носа и синусите, както и натрупването на слуз в белите дробове. 

Свързани статии

Според западно изследване, накисването във вана с високо съдържание на келтска сол помагат за облекчаване на възпалението около подути стави в резултата на остеоартрит.

Още една полза за здравето от консумацията на келтска сол е, че тя спомага за поддържането на добро сърдечносъдово здраве. За разлика от рафинираната сол, келтската се смята, че допринася за нормализиране на кръвното ви налягане. Също така подобрява алкално-киселинния баланс в тялото, както и храносмилането. 

Поддържа електролитния баланс и стабилизира кръвната захар. Както знаем, дефицитът на някои микроелементи може да доведе до усещане за слабост, умора. Келтската морска сол помага за възстановяването на баланса и енергийните ни нива. 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време