Здраве и красота

5 трика за бързо премахване на пъпките

Как да накарате пъпките да се свият и засушат

30.05.2022г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пъпките са неприятен проблем, с който много хора се сблъскват. Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания, които могат да засегнат хора от различни възрасти и по различни причини. Механизмите за отключване на акне са много и твърде разнородни, за да бъде дадено общовалидно лечение за всеки. Затова и овладяването на акнето е така трудно и сложно.

Какво причинява акне по гърба?

Когато ви излезе пъпка, веднага бихте искали да я скриете. Можете да използвате някои лесни трикове за бързо третиране на пъпките, които помагат за изсъхването и свиването им.

Лед върху пъпката

За да успокоите пъпка, която е възпалена, зачервена и болезнена, приложете ѝ криотерапия. Увийте кубче лед в кърпа и притиснете леко, без да упражнявате силен натиск върху пъпката. Разтрийте леко с кръгообразни движения. Дръжте върху засегнатата кожа около 4-5 минути. Изстудяването на пъпката я кара да се свие по-бързо, намалява зачервяването и потиска възпалението.

Как да се отървем от пъпчиците след бръснене

Натрошен аспирин

Аспиринът съдържа салицилова киселина, която е важна активна съставка в борбата с акнето. Салициловата киселина има свойството да намалява възпалението, да потиска секрецията на масла от мастните жлези и стимулира излющването на мъртвите кожни клетки. Натрошете една таблетка аспирин на ситен прах. Разбъркайте го с няколко капки вода, за да се получи паста. Нанесете върху възпалената пъпка и дръжте така 15 минути, докато подейства. Изплакнете обилно с вода.

Масло от чаено дърво

Третирайте пъпката с масло от чаено дърво, без да го разреждате. То е силно, концентрирано и наситено, което ще ускори процесите на изсъхване и свиване на пъпката. Бъдете внимателни с околните тъкани, защото това масло може да ги изсуши прекомерно.

5 грешки в грима, които причиняват акне

Зелен чай

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти, които имат мощно противовъзпалително действие. Използвайте влажни употребявани торбички зелен чай за нанасяне върху пъпките. Подръжте торбичките за поне 20 минути. Не се налага изплакване. Можете също да сварите зелен чай, който да охладите до стайна температура и да нанасяте чрез спрей бутилка по няколко пъти на ден.

5 неща, които кожата се опитва да ви каже

Алое вера

Алое вера има противовъзпалителни и успокояващи свойства за кожата. То може да помогне за успокояване на възпалени подкожни и гнойни пъпки. Нанасяйте натурален гел от алое вера върху кожата няколко пъти на ден без отмиване.

Коментирай
Свободно време