Здраве и красота

Кои храни намаляват риска от пигментни петна през лятото?

И кои да избягвате

31.05.2022г. / 16 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хиперпигментацията може да засегне всеки тип кожа. Щом настъпят пролетта и лятото, знаем че е важно дори в града всеки ден да нанасяме слънцезащита. Всъщност дерматолози ни съветват да нанасяме такава през цялата година.

Хиперпигментацията се случва, когато кожата ви произвежда повече меланин от нормалното. Меланинът е пигментът, отговорен за придаването на нейния цвят. Когато е налице излишен пигмент, той се проявява като тъмни петна в различни части на лицето, тялото.

Оказва се, че прием на някои медикаменти, храни и прилагането на някои видове козметика, могат да повишат риска от появата на пигментни петна.

Ползите за кожата от витамин Е и как да го употребявате

Как да се храним през летния сезон, за да имаме красива и здрава кожа и да запазим тена ѝ максимално чист от петна? Вижте кои храни да добавите към менюто си и към кои да бъдете с повишено внимание.

Авокадо – Авокадото е не само вкусно, но е богато на здравословни мазнини и антиоксиданти, които предпазват кожата от преждевременно стареене и увреждане от слънцето. Консумацията му ни осигурява витамини Е и С, за които е доказано, че подобряват значително кожата чрез подкрепа на колагена и устойчивост на окислително увреждане.

5 плода за освежена и стегната кожа на лицето

Риба – Вкусните риби като скумрия, пъстърва, херинга, сьомга са богати на омега-3 мастни киселини. Според редица западни изследвания омега-3 насърчава еластичността и плътността на кожата, спомага за намаляване на възпалението и намалява чувствителността на кожата към вредните UV лъчи.

Сладки картофи и моркови – Чудесни зеленчуци, които са богати на бета-каротин или провитамин А. Когато хапваме тези вкусни зеленчуци, бета-каротинът се интегрира в кожата ни и действа като естествен слънцезащитен щит, смятат учени.

5 звездни маски за лице

Семена и ядки – Семената и ядките са чудесен източник на микроелементи като селен и цинк, витамин Е и омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето и красотата на кожата през летния сезон ( и не само).

Плодове – най-добрият начин да си набавим витамин С през летните месеци, е да консумираме достатъчно свежи плодове. Витамин С участва в синтеза на колагена, благодарение на който кожата ни е по-гладка и красива. Освен това витаминът се бори с вредното влияние на свободните радикали и преждевременното стареене на кожата в резултат на излагане на слънчеви лъчи.

Не забравяйте към менюто си да добавите и грозде, тъй като то е богато на ресвератрол – съединение, за което се смята, че има свойствата да забавя стареенето.

Тъмнозелени зеленчуци – като къдраво зеле, броколи, спанак, тиквички и други ни осигуряват витамин С и каротеноиди (които са предшественици на витамин А). За каротеноидите е известно, че спомагат за намаляване влиянието на UV радиацията и намаляват оксидативния стрес върху кожата.

С кои храни и напитки да внимавате, за да намалите риска от пигментни петна през лятото?

Пикантни и пържени храни – смятат се за силно възпалителни за тялото. Добре е да внимаваме с консумацията им през летните месеци и не само, тъй като биха могли да увеличат риска от увреждане на кожата и по-лесна поява на хиперпигментация.

Свързани статии

Кофеинови напитки – с тяхната консумация също не бива да прекаляваме. Кофеинът може да повиши нивата на кортизола и може да промени нивата на естроген, смятат западни учени. Ако кожата ви е склонна към образуването на пигментни петна, бъдете внимателни с количеството кофеинови напитки през летните дни.

Захар – захарните изделия създават възпалителни процеси в организма ни, тъй като са храни с висок гликемичен индекс. За захарта е доказано, че влияе отрицателно на красотата и здравето на кожата ни, тъй като води до преждевременното ѝ стареене, разрушава колагена и увеличава риска от появата на пигментни петна.

Не на последно място, някои храни съдържат хормони, които могат да влошат хиперпигментацията, предизвикана от хормоните. Примери за такива храни, които съдържат потенциално причиняващи хиперпигментация хормони, са соеви продукти. Затова бъдете внимателни с консумацията им в летния период.

Снимка: iStock

Коментирай