Здраве и красота

8 от най-добрите масла за косата

Подхранват я и намаляват косопада

08.06.2022г. / 05 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за здравето и красотата на кожата обичаме да ползваме различни видове масла. Разбира се, не забравяме, че маслата са чудесна грижа и за нашата коса. Обикновено ги ползваме като грижа преди обичайното измиване на косата. Важно е етеричните масла да се комбинират с базови масла като зехтин, кокосово масло, масло от шея, макадамия, жожоба или както са ни посъветвали специалистите. Ако и вие обичате да глезите своята коса, вижте кои са едни от най-добрите масла за нея.

1. Кокосово масло – С богатството си от мастни киселини, витамини, минерали, кокосовото масло е едно от най-добрите масла за коса. То не само подхранва кожата на главата, но и овлажнява косата ви в дълбочина. Смята се, че и предпазва косата от топлинно увреждане, възстановява увредения ви скалп и тъканите на косата.

Как да използвате розмарин за бърз растеж на косата

2. Бадемово масло – Според Annals of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, бадемовото масло съдържа витамини, протеини и токоферол, които значително насърчават растежа на косата. То лесно се абсорбира в тъканта на скалпа, което го прави най-доброто масло за растеж на косата. Също така предпазва косата от накъсване.

3. Масло от гроздови семки – Това масло се извлича от гроздови семки, които са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, особено важни за здравето на косата. Смята се, че спомага за укрепването на космените фоликули, укрепва слабата и чуплива коса, намалява косопада.

Протеинови маски за коса

4. Рициново масло – То е богат източник на витамин Е, минерали и протеини. Също така съдържа рицинолеинова киселина, която помага за намаляване на възпалението на скалпа, както и подпомага кръвообращението в него.

5. Масло от мента – То също е едно от най-добрите етерични масла за растеж на косата, особено по време на фазата на анаген (нарастване). Също така има данни, че помага за намаляване на пърхота, укрепва корените на косата.

Витамините, от които се нуждае косата, за да расте бързо

6. Етерично масло от розмарин – Ефективно е за подобряване плътността на косата, като същевременно подпомага растежа ѝ. За употребата на това масло се смята, че допринася и за подхранване на скалпа, предотвратяване на гъбичните инфекции по него.

Свързани статии

7. Етерично масло от лавандула – За това ароматно масло е известно, че спомага за синтеза на нови кожни клетки, които могат да помогнат за растежа на косата. Също така има и антибактериални свойства, подобрява растежа на косата, балансира отделянето на себум.

8. Масло от мащерка – Според западни изследвания, то е едно от най-ефективните масла за третирането на алопеция ареата, което води до непредвидима загуба на коса. Етеричното масло от мащерка спомага и за контролиране на пърхота, намалява възпалението и сърбежа на скалпа, насърчава растежа на косата.

Коментирай