Здраве и красота

Как да ползвате кокосово масло при пърхот

С него косата става мека и красива

31.05.2022г. / 09 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът е широко разпространено състояние на скалпа, което засяга милиони хора по света. Според учени, появата му се дължи на гъбичката  Malassezia globosa. Въпреки това има и други фактори, които могат да доведат до появата на пърхот, като лоша хигиена, хормонален дисбаланс, стрес, тревожност, консумация на захарни изделия, мазни храни и други. 

Когато е налице пърхота, винаги е добре да се допитаме до дерматолог. Също така е известно, че кокосовото масло е едно от най-добрите средства за облекчаване на пърхота. Как може да го ползвате? Вижте 3 идеи. 

Внимание! Тази статия е само с информационен характер. Кокосовото масло може да причини алергични реакции в някои случаи. 

Кокосово масло и масло от жожоба

Маслото от жожоба е чудесно за възстановяване на увредената кожа от гъбични инфекции като себореен дерматит, който е по-тежка форма на пърхот, смятат западни специалисти. Маслото е подобно на себума, който се отделя от кожата на скалпа и подпомага за хидратирането на сухата коса, стимулира растежа на косата. Има противовъзпалителни свойства, които успокояват скалпа.

Комбинацията от кокосово масло и масло от жожоба е подходяща за суха кожа на скалпа и пърхот. В купичка комбинирайте равни части от двете масла. Нанесете сместа в основата на косата с леки масажни движения.

Протеинови маски за коса

Оставете да действа 30 минути, след което измийте косата си с подходящ шампоан. Ако косата ви е нормална или мазна, може да пропуснете балсама или да го нанесете само в краищата. 

Кокосово масло и масло от розмарин

Билката розмарин е една от най-добрите в грижа за косата. Маслото от розмарин има противогъбични свойства и според редица западни изследвания, се смята, че то помага за намаляване на пърхота. Също така е известно и със совите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, като по този начин се успокоява сърбежа по кожата на скалпа. 

За да третирате пърхота, комбинирайте 2-3 супени лъжици кокосово масло с 3-5 капки етерично масло от розмарин. Нанесете тази грижа върху скалпа и косата си, като масажирате скалпа нежно. Покрийте косата си с шапка за душ и оставете да действа 30 минути. След това измийте косата си с подходящ шампоан. 

Масло от кедрово дърво помага при пърхот

Свързани статии

Кокосово масло и лимонов сок

Шампоаните и балсамите, които ползваме, съдържат съставки, които могат да повишат нивото на pH, което може да причини инфекции на скалпа като пърхот. От друга страна, лимонената киселина в лимоновия сок може да помогне за поддържане на нивото на pH на косата.

В допълнение витамин С в лимона има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предпазване на скалпа от инфекции. Как да ползвате тази комбинация за намаляване на пърхота?

В купичка комбинирайте 2 супени лъжици кокосово масло с 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок. Разбъркайте добре и нанесете върху скалпа и косата. След 20-30 минути измийте косата си с подходящ шампоан. 

Коментирай