Здраве и красота

Как да подобрим усвояването на витамин D

Той е мастноразтворим витамин

10.06.2022г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин D е един от най-важните витамини за нашето здраве. В малки количества си го набавяме чрез храните, излагайки се на слънчева светлина, спомагаме на организма да го синтезира или го приемаме под формата на хранителни добавки. Витамин D действа в тялото ни като стероиден хормон. Приемът му под формата на хранителни добавки винаги е важно да се обсъди с лекар.

Как може да подобрим неговото усвояване?

Трябва ли да приемаме добавката с храна?

Да, витамин D също като витамини Е, К, А е мастноразтворим. Това означава, че тялото ни по-лесно ще го усвои, ако той се приема с храна (може след хранене), а още по-добре е, ако тази храна е богата на полезни мазнини. Така получаваме най-голяма полза от витамина, смятат специалисти. Полезни източници на мазнини са ядките, тахан, риба, морски дарове, по-леки меса, авокадо, маслини, зехтин, яйца, млечни продукти и други. Кои храни са богати на витамина може да видите тук.

Защо витамин D е толкова важен за здравето?

По кое време на деня трябва да се приема добавката?

Както споменахме, важно е слънчевият витамин да се приема с храна, богата на мазнини. Обикновено менюто ни е по-богато на полезни мазнини сутрин и на обед. Разбира се, винаги може да попитате вашия лекар дали би ви препоръчал нещо различно от това да приемате витамина до обяд.

Признаци, че не получавате достатъчно витамин D

Добра функция на храносмилателната система

Поддържането на здрава храносмилателна система е от съществено значение за усвояването на хранителните елементи от храните или приемани под формата на добавки. Ето защо е важно менюто ни да е богато на здравословни храни, като плодове и зеленчуци, храни, съдържащи фибри. Важно е също така да не преяждаме, защото това претоварва храносмилателната система, да спортуваме редовно, тъй като така поддържаме червата си здрави и добре регулирани, да пием достатъчно вода.

15 мантри срещу стрес

Поддържането на черния дроб и бъбреците здрави също ще помогне за по-доброто усвояване на витамин D

Черният дроб и бъбреците са важни органи, които също участват в усвояването на витамините, така че поддържането на тези органи здрави ще ви помогне за усвояването на витамин D. Как може да подобрите тяхната функция?

Свързани статии

Поддържайте здравословно тегло и нива на кръвната захар и кръвното налягане, внимавайте с консумацията на солени храни, алкохол, по възможност спрете да пушите, спортувайте редовно и намалете консумацията на захарни изделия, колбаси.

Контролирайте стреса

Важно е да се научим как да облекчаваме стреса, защото той влияе отрицателно на нашето здраве, включително и на абсорбирането на витамини и минерали. Когато сме тревожни и стресирани, тялото ни отделя хормони, които засягат червата. Факт е, че витамин D се абсорбира в червата и следователно здравето им играе важна роля за неговото усвояване. Затова е от съществено значение да управляваме стреса и да поддържаме червата си здрави, като включим храни, богати на пробиотици в менюто си.

Внимание! Тази статия има само информационен характер. Винаги се консултирайте с лекар, преди прием на добавки!

Коментирай