Здраве и красота

Вкусът се възпитава, децата не се раждат със специфични предпочитания

Храненето е ключов фактор за здравословен растеж и развитие на децата

22.06.2022г. / 08 32ч.
Мария Дуковска
Д-р Ивелина Герова. Снимка: Нестле България.

Д-р Ивелина Герова. Снимка: Нестле България.

Д-р Ивелина Герова е Мениджър Медицинска комуникация за Югоизточен пазар в Нестле Детско хранене (Румъния, България, Адриатика). Завършва Медицина в Медицински Университет – Пловдив и специализира Хранене и диететика към катедра по Обществено здраве на Медицински Университет – Варна.

Бихте ли споделили на какъв принцип се изготвят рецептите за бебешките/детските храни? Имат ли децата от различните страни различни вкусови предпочитания както родителите или се следват принципите за балансирано и здравословно хранене при изготвянето на рецептите?

Храненето е от основните фактори за осигуряването на здравословен растеж и развитие в детска възраст, от който зависи и здравето на индивида през целия му живот. Чрез храната детето си набавя жизненоважни структурни елементи, които участват в изграждането на всички органи и системи и осигуряват правилното им функциониране. Значение има не само количеството, но най-вече качеството на приеманите хранителни вещества, тъй като от него зависи дали всички необходими ще бъдат осигурени на организма. Това е и един от основните принципи, по които се създават рецептите на детските храни – да се осигури наличието на всички основни групи хранителни вещества – структурни елементи на организма. Друг принцип е балансирането на съставките – основните групи хранителни вещества да бъдат комбинирани по начин, който да осигури достатъчно количество на всяка от тях, в такова съотношение, че адекватно да покрие нуждите на съответната възраст на детето.

Особено важен принцип е съобразяването със специфичните потребности на възрастовата група. Целта е да се предотврати развитието на дефицити на важни хранителни вещества.

При създаването на рецептите винаги се вземат предвид и спецификите на съответната национална кухня, тъй като отбиващите храни имат за цел да приобщят детето към начина на хранене в семейството. В скандинавските рецепти например за детски храни много по-често присъства рибата, италианските майки търсят рецепти с наличие на паста, френските със специфични сирена и т. н. Вкусът се възпитава, децата не се раждат със специфични предпочитания, въпреки че някои вкусове може да са им познати от времето на вътреутробния период. Има проучвания, които показват, че диетата на майката по време на бременността, може да определи отношението на бебето към определени храни, особено по-пикантни и с по-характерен вкус.

Съществува ли разлика в рецептите при изготвянето на храните за различните пазари и в изискванията за качество?

Както споделих, разлика в рецептите може да има в различните страни поради спецификите на националните кухни. При изготвянето им стриктно се спазват националните законови изисквания по отношение състава, за да се гарантира безопасността им. Като глобален лидер в производството на детски храни, Нестле поставя качеството на продуктите си на първо място. Изключително високите стандарти са както по отношение на суровините използвани в производството, така и по отношение на самия процес, и на крайния продукт. За да постигне своите високи стандарти, компанията работи в няколко посоки – подпомага фермерите за отглеждане на чисти плодове и зеленчуци, разработва процеси на производство, които осигуряват запазването на витамини, минерали и ценни вещества. По линията на производство има повече от 100 контролни точки, които гарантират липсата на замърсители и безопасността на крайните продукти. Освен това компанията работи съвместно с търговските си партньори, за да гарантира правилното съхранение на продуктите.

Колко време отнема създаването на един бебешки/детски продукт за хранене преди излизането му на пазара? През какви стъпки се минава преди да посегнем към него от рафта в магазина?

За да достигне до крайния консуматор, всеки един продукт изминава дълъг път. Рецептите се създават и одобряват от специалисти по хранене съвместно с лекари педиатри, след което технолозите разработват етапите на производство. Специалистите на Нестле работят заедно с фермерите, за да осигурят плодове и зеленчуци без наличие на токсични замърсители, чисти и с органичен произход, богати на пълноценни хранителни вещества. Подбират се местни производители, с изградени системи на микробиологичен, токсикологичен и химичен контрол.

Кои са основните принципи при хранене на малките за избягване на алергични реакции и стомашни неразположения?

Основните принципи на захранване и хранене при децата са засегнати в методичните указания на Европейското общество по детска гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN), и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Според тях, въвеждането на отбиващи храни се извършва не по-рано от 17-ата седмица след раждането, като се следват принципите на последователност на въвеждане, за да се следи за алергични реакции. Храни с доказан алергенен потенциал (яйца, риба, прясно мляко, мед, ядки и др.) се въвеждат на по-късен етап, като се следи за реакции от страна на детето. Особено внимание се обръща на децата с фамилна обремененост за алергии, за да се минимализира рискът от проява на непоносимост.

По отношение на гастроинтестиналните прояви се спазват подобни принципи на въвеждане – по една нова храна през период от няколко дни, като се следи за проява на непоносимост – колики, диария, запек, кръв в изпражненията и др.

За какво основно трябва да следят родителите при избора на бебешки и детски храни?

Когато избират храна за своето дете, родителите трябва да обръщат внимание на няколко неща: наличие на консерванти, оцветители, сгъстители, ароматизатори, дали има добавени сол, добавена ли е захар в плодовите пюрета, дали е означен ясно срокът на годност, производителя.

Добре е да се доверяват на производители с традиции в производството на детски храни, чиито продукти могат да гарантират безопасна и пълноценна храна за техните деца.